Home » D:News » O asociaţie critică hotărârea PMB de dublare a taxei de promovare turistică: Este o lovitură

O asociaţie critică hotărârea PMB de dublare a taxei de promovare turistică: Este o lovitură

O asociaţie critică hotărârea PMB de dublare a taxei de promovare turistică: Este o lovitură
Publicat: 29.12.2019
Asociaţia Incoming România critică decizia Primăriei Capitalei de a dubla taxa de promovare turistică de la 1% la 2% explicând că măsura ar reprezenta o lovitură dată turismului organizat prin agenţiile care aduc străini în ţara noastră.

„Asociaţia Incoming România (AIR) îşi exprimă îngrijorarea şi dezacordul faţă de Hotarârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti Nr 723 / 18.12.2019 prin care se instituie taxa specială pentru promovarea turistică a municipiului Bucureşti pentru anul 2020, prin aplicarea cotei de 2% la venitul din cazare pentru fiecare zi de sejur a unui turist în Bucureşti. Dublarea acestei taxe locale de la 1% la 2 %, anunţată cu puţin timp înainte de începerea anului, este o lovitură dată turismului organizat prin intermediul agenţiilor de turism care aduc turişti străini în Bucureşti şi în România, o nouă palmă dată turismului de Incoming care în loc să fie recunoscut şi susţinut este îngrădit şi restricţionat”, se arată într-un comunicat al AIR, potrivit Mediafax.

Sursa citată atrage atenţia că trebuie ţinut cont de faptul că pentru programele turistice care includ şi sejururi în Bucureşti, deja publicate şi promovate în cataloagele şi pe pieţele externe, preţurile sunt deja stabilite pentru anul viitor şi din acest motiv această creştere de 100 % a taxei va trebui să fie suportată şi suţinută de agenţiile care aduc turişti străini în România.

Primăria Capitalei nu ar fi ţinut cont de părerea asociaţiilor de profil în această privinţă şi, de aceea, a fost crescută taxa, spun reprezentanţii AIR. Hotărârea nu stipulează cum vor fi cheltuite taxele colectate.

„Credem, în acest context, că este necesară urgentarea aplicării Legii privind înfiinţarea Organizaţiilor de Management a Destinaţiilor pentru a utiliza eficient şi transparent aceste taxe locale de turism colectate”, mai precizează sursa citată.

Primăria Capitalei va dubla taxa de promovare turistică, de la 1% la 2% din tariful de cazare, potrivit unui proiect votat în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti din 18 decembrie. Taxa va fi percepută de toate structurile de cazare din oraş, care vor avea obligaţia să verse sumele încasate către Municipalitate.

„Se instituie taxă specială pentru promovarea turistică a Municipiului Bucureşti pentru anul 2020. Taxa se calculează prin aplicarea cotei de 2% la venitul din cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului, valoare care nu include TVA. Prezenta hotărâre se comunică Primăriilor sectoarelor 1 – 6 şi instituţiilor publice de interse local ale Municipiului Bucureşti”, se arată în proiectul de hotărâre votat miercuri, şi care s-a aflat în dezbatere publică până pe data de 2 decembrie 2019.

Potrivit proiectului, taxa de promovare este în prezent de 1%.

Prin comparaţie, municipiul Oradea prevede, încă din 2016, o taxă de 3% din venitul de cazare.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase