Home » D:News » Record pentru cel mai lung zbor în spaţiu al unei femei

Record pentru cel mai lung zbor în spaţiu al unei femei

Record pentru cel mai lung zbor în spaţiu al unei femei
Publicat: 30.12.2019
Astronauta NASA Christina Koch a stabilit sâmbătă un record pentru cel mai lung timp petrecut în spaţiu, într-o singură misiune, de către o femeie.

Koch a ajuns la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) în 14 martie, iar sâmbătă, 28 decembrie, a înregistrat cea de-a 289-a zi  petrecută consecutiv în afara Terrei, întrecând cu o zi recordul de zbor în spaţiu stabilit de Peggy Whitson.

Christina Koch va rămâne la bordul ISS până în februarie 2020, ajungând să petreacă 328 de zile în spaţiu, cu 12 mai puţin decât recordul stabilit în 2016 de Scott Kelly, care s-a aflat în afara Terrei timp de 340 de zile.

Recordul absolut în domeniu este deţinut de rusul Valeri Poliakov, care a stat 14 luni la bordul staţiei spaţiale Mir, între anii 1994 – 1995.

În mod normal, astronauţii au misiuni de circa şase luni.

„Este un lucru minunat pentru ştiinţă. Vedem un alt aspect despre cum este afectat corpul uman de către microgravitaţie pe termen lung şi este foarte important pentru viitoarele planuri de a ajunge pe Lună sau Marte”, a afirmat Christina Koch, de la bordul ISS, potrivit CNN.

Nu este prima dacă când astronauta Christina Koch stabileşte un record în spaţiu. În octombrie a realizat, alături de Jessica Meir, prima ieşire exclusiv feminină în afara ISS. Ieşirea în spaţiu a durat şapte ore şi 17 minute şi după îndeplinirea misiunii au fost felicitate telefonic de către preşedintele american Donald Trump.

Koch a afirmat că speră să fie depăşit recordul pentru cel mai lung zbor spaţial realizat de către o femeie deoarece înseamnă „împingerea în continuare a graniţelor”.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

Staţia Spaţială Internaţională se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Am putea supravieţui în spaţiul cosmic fără costum de astronaut?

Faţa întunecată a meseriei de astronaut

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase