Home » D:News » Locul ocupat de paşaportul românesc într-un clasament mondial de specialitate

Locul ocupat de paşaportul românesc într-un clasament mondial de specialitate

Locul ocupat de paşaportul românesc într-un clasament mondial de specialitate
Publicat: 12.01.2020
Oferind acces fără viză în 172 de ţări din lume, paşaportul românesc se situează pe locul 17, în clasamentul Henley Passport Index, care clasifică documentele în funcţie de numărul de state care sunt accesibile fără o viză prealabilă.

Deţinătorul unui paşaport românesc are nevoie de viză pentru 54 de destinaţii.

Cel mai puternic paşaport din lume este cel japonez, care permite accesul fără o viză prealabilă în 191 de destinaţii din întreaga lume, urmat de cel din Singapore (190 de state) şi Coreea de Sud şi Germania, cu 189 de state. Un japonez are nevoie de viză în 35 de destinaţii de călătorie.

În top 10 se mai află Finlanda şi Spania, pe locul 4, Spania, Luxemburg şi Danemarca pe locul 5, Suedia şi Franţa pe 6. Statele Unite şi Marea Britanie au căzut pe locul 8, după ce în 2015 se situau pe primul loc.

Emiratele Arabe Unite au urcat 47 de locuri în zece ani, pe locul 18, cu 171 de destinaţii fără viză.

Pe locul 9 se află Noua Zeelandă, Malta, Republica Cehă, Canada şi Australia (183 de destinaţii), iar pe locul 10 se află Slovacia, Lituania şi Ungaria, cu 181 de destinaţii.

Realizatorii clasamentului notează că, în privinţa libetrăţii de a călători situaţia s-a îmbunătăţit considerabil faţă de 2006, la apariţia clasamentului. Un paşaport japonez poate accesa acum 165 de destinaţii peste ultimul clasat din top, paşaportul din Afghanistan, care oferă acces fără viză în doar 26 de destinaţii.

Pe ultimele locuri se mai află paşapoartele din Libia (37 de destinaţii), Yemen (33), Somalia şi Pakistan (32), Siria (29) şi Irak (28).

Clasamentul se bazează pe datele oferite de International Air Transport Association (IATA), care dispune de cea mai completă şi mai mare bază de date privind călătoriile din lume şi este realizat de Henley & Partners, o firmă de consultanţă pentru cetăţenie şi rezidenţă cu sediul în Londra.

Indicele ia în calcul 199 de paşapoarte şi 227 de destinaţii.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase