Home » D:News » Septiciemia, afecţiunea care face mai multe victime decât cancerul

Septiciemia, afecţiunea care face mai multe victime decât cancerul

Septiciemia, afecţiunea care face mai multe victime decât cancerul
Publicat: 27.01.2020
Un studiu recent aproximează că circa 11 de milioane de persoane mor anual din cauza septicemiei.

Un studiu recent ajunge la o concluzie alarmantă: numărul de persoane care îşi găsesc sfârşitul din cauza sepsisului, septicemiei, este mai mare decât se credea iniţial, cifra ajungând aproximativ 20% dintre persoanele care dezvoltă această condiţie medicală. Mai exact, 11 din cele 49 milioane de persoane care suferă de septicemie mor anual. Această cifră chiar mai mare decât numărul de persoane care mor anual din cauza cancerului, statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arătând că această maladie revendică vieţile a 9,6  milioane de persoane anual, notează Live Science.

„Suntem alarmaţi sa constatam ca decesele din cauza septicemiei sunt mult mai multe decat cele estimate anterior, mai ales ca afectiunea poate fi prevenita si este tratabilă”, explică dr. Mohsen Naghavi, cercetător al Universităţii Washington, Statele Unite ale Americii. „Avem nevoie să ne concentrăm pe prevenirea sepsisului în rândul nou-născuţilor şi pe combaterea rezistenţei antimicrobiene, un factor important al afecţiunii”, mai adaugă acesta.

Medicii explică faptul că septicemia reprezintă un răspuns extrem al sistemului imunitar în faţa unei infecţii care antrenează un val de reacţii secundare care duce la o extinderea a inflamţiilor la nivelul întregului corp. Inflamaţiile reprezintă un răspuns obişnuit al sistemului imunitar care, în condiţii obişnuite, ne poate ajuta să luptăm în faţa diferitelor infecţii, totuşi, atunci când infecţiile se generalizează ne putem afla în situaţia în care în loc să ne ajute, inflamaţiile pot duce la formarea cheagurilor de sânge. În cazurile extreme, spesisul duce la probleme majore de funcţionare a diferitelor organe şi  o scădere considerabilă a presiunii arteriale.

Conform datelor folosite în cadrul acestui studiu, care au fost colectate din 195 ţări, cele mai comune cauze ale septicemiei sunt reprezentate de către infecţiile urinare, respiratorii şi acele infecţii care apar în cazul nou-născuţilor.

Pe lângă cifrele îngrijorătoare, acest studiu subliniază şi o realitate cruntă: multe dintre cazurile de septicemie care apar în ţările dezvoltate, ar putea fi prevenite cu ajutorul vaccinurilor, o minimă igienă şi asigurarea unei hrane adecvate mamelor şi copiilor, explică dr.  Kristina E. Rudd, profesoară a Universităţii Pittsburgh, Statele Unite ale Americii.

Studiul a fost publicat în jurnalul de specialitate Lancet.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase