Home » D:News » Planul Microsoft de a elimina tot dioxidul de carbon pe care l-a emis în cei 45 de ani de existenţă

Planul Microsoft de a elimina tot dioxidul de carbon pe care l-a emis în cei 45 de ani de existenţă

Planul Microsoft de a elimina tot dioxidul de carbon pe care l-a emis în cei 45 de ani de existenţă
Publicat: 22.01.2020
Una dintre cele mai mari patru companii de tehnologie din lume, Microsoft, are în plan să elimine din atmosferă tot dioxidul de carbon pe care l-a emis în istoria sa de peste patru decenii, transmite publicaţia The Verge.

Fondată în 1975 de Bill Gates şi Paul Allen, Microsoft şi-a propus să atingă obiectivul ambiţios până în 2050. Compania va elimina mai mult dioxid de carbon decât va emite până în 2030, potrivit unui anunţ recent.

Totodată, gigantul american va investi 1 miliard de dolari în următorii patru ani pentru a finanţa tehnologii care elimină dioxidul de carbon din atmosferă.

Tehnologia există, dar este foarte scumpă şi nu îndeajuns de eficientă. Analiştii estimează că investiţiile Microsoft în domeniu vor scădea costurile şi vor duce la apariţia de sisteme mult mai performante. „Singura cale pentru a merge înainte este să facem paşi pentru a elimina carbonul din mediu”, a declarat preşedintele companiei, Brad Smith.

Producătorul software vrea să elimine 16 milioane de tone metrice de carbon în acest an, cam cât produc 15 termocentrale.

Eliminarea unei tone de dioxid de carbon din atmosferă costă, în acest moment, 600 de dolari. Astfel, Microsoft ar avea nevoie de 9,6 miliarde de dolari doar pentru a elimina emisiile globale din acest an.

Costurile vor scădea, însă. În cazul energiei eoliene, costul a scăzut de la aproximativ 30 de dolari/wat în 1980, la mai puţin de 1 dolar/watt în 2019.

Critici la adresa acestor tehnologii

Sunt şi persoane care critică aceste acţiuni. Candidatul la preşedinţia SUA Bernie Sanders crede că aceste tehnologii vor lua presiunea de pe umerii celor care poluează şi nu va reduce dependenţa de combustibili fosili. De altfel, 10 companii din domeniul petrolier au decis, în 2016, să investească 1 miliard de dolari în tehnologii care elimină dioxidul de carbon.

Microsoft este una dintre cele patru companii de tehnologie care valorează mai mult de 1.000 de miliarde de dolari. Celelalte trei sunt Apple, Amazon şi Alphabet, compania care deţine Google, potrivit Mediafax.

Angajaţii Microsoft au cerut gigantului să nu mai facă afaceri cu companiile care folosesc combustibili fosili şi să nu mai finanţeze politicieni care neagă schimbările climatice. Scrisoarea acestora a apărut la puţin timp după ce dezvoltatorul sistemului de operare Windows şi al suitei Office a anunţat un parteneriat cu companiile de energie Chevron şi Schlumberger.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase