Home » D:News » Organizaţia Mondială a Sănătăţii recunoaşte că a greşit atunci când a evaluat riscul coronavirusului

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recunoaşte că a greşit atunci când a evaluat riscul coronavirusului

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recunoaşte că a greşit atunci când a evaluat riscul coronavirusului
Publicat: 28.01.2020
Specialiştii de la OMS au reevaluat riscul de la „moderat” la „ridicat”.

În ultimele zile, situaţia coronavirusului din China a fost tratată pe larg în mass media şi pe reţele sociale, o parte din îngrijorarea pe care publicul larg a resimţit-o se datorează şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care a catalogat iniţial „moderat” riscul reprezentat de către acesta, dar luni l-a reevaluat drept „foarte ridicat” în China şi „ridicat” la nivel mondial. Oficialii agenţiei au recunoscut că au realizat o evaluare „incorectă” şi au explicat faptul că riscul coronavirusului este „ridicat” şi nu „moderat”, aşa cum a fost catalogat în raportările făcute joi, vineri şi sâmbătă, notează Science Alert

În acest punct, trebuie făcută precizarea că NU a fost declarată o stare de urgenţă la nivel global în ceea ce priveşte starea de sănătate publică, deşi există unele rapoarte care sugerează că acest lucru ar fi fost posibil.

Directorul agenţiei, Adhanom Ghebreyesus, a declarat în timpul unei conferinţe că situaţia coronavirusului ridică un grad de risc „ridicat” şi că situaţia din China nu reprezintă o problemă la nivel global, dar nu exclude posibilitatea ca această să devină.

În ceea ce priveşte corectarea erorii de evaluare a riscurilor, Antoine Flahault, co-director al Institutului pentru Sănătate Publică din Elveţia, a declarat: „E o greşeală. Cu siguranţă este una cu dimensiuni importante … dar chiar cred că este o greşeală care a fost corectată acum”.

Un context mai larg

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a tratat cornovirusului din China cu precauţie, abordare care a adus o serie de critici chiar şi înainte de reevaluarea prericolului. Situaţie aceasta pare a readuce atenţia publicului asupra modului deficitar în care experţii par a folosi acest termen, mai exact, criticii susţin că termenul de „risc ridicat” este folosit în unele situaţii cu o prea mare uşurinţă ca acum sau ca în cazul răspândirii gripei porcine din anul 2009.

În 2014, OMS s-a confruntat cu un val de critici din cauza faptului că a întârziat ridicarea gradului de risc al virusului Ebola. La finalul epidemiei, peste 11.300 de persoane şi-au găsit sfârşitul din cauza Ebolei.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase