Home » D:News » Sateliţii americani au evitat la limită coliziunea în orbita Terrei

Sateliţii americani au evitat la limită coliziunea în orbita Terrei

Sateliţii americani au evitat la limită coliziunea în orbita Terrei
Publicat: 30.01.2020
Doi sateliţi scoşi din funcţiune, care călătoreau cu o viteză de peste 53.000 de kilometri pe oră, au evitat la limită să se ciocnească în orbita Terrei, deasupra oraşului american Pittsburgh.
Observatorul LeoLab, din California, care monitorizează deşeurile spaţiale din orbita joasă a Terrei, a anunţat că miercuri, 30 ianuarie, la 01:39:35 (ora României), doi sateliţi scoşi din uz vor trece foarte aproape unul de celălalt, la o distanţă de numai 12 metri, existând un risc mare de coliziune în contextul în care viteza lor era de peste 53.000 de kilometri pe oră, potrivit Independent.
 
Era vorba de Infrared Astronomical Satellite (IRAS), un telescop spaţial cu o lungime de 3,6 metri, lansat în 1983 de NASA, Olanda şi Marea Britanie şi care a funcţionat doar zece luni. Al doilea era GGSE-4, un satelit experimental care măsura 18 metri şi care a fost lansat în mai 1967 de către Forţele Aeriene ale Statelor Unite ale Americii.
 
Comandamentul spaţial american a transmis că cei doi sateliţi şi-au încrucişat traiectoriile, deasupra oraşului Pittsburgh. fără a intra în coliziune. În cazul în care ar fi avut loc o coliziune, în spaţiu ar fi ajuns alte mii de deşeuri rezultate în urma ciocnirii. 
 
Orbita Terrei este încărcată de deşeuri speţiale, existând circa 20.000 de astfel de obiecte care măsoară peste 30 de centimetri şi care pot afecta instrumentele ştiinţifice aflate în uz.
 

Citeşte şi:

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase