Home » D:News » O posibilă nouă metodă de tratare a arsurilor: printarea peste ţesuturile afectate a unor unor noi straturi

O posibilă nouă metodă de tratare a arsurilor: printarea peste ţesuturile afectate a unor unor noi straturi

O posibilă nouă metodă de tratare a arsurilor: printarea peste ţesuturile afectate a unor unor noi straturi
Publicat: 12.02.2020
Această metodă ar putea fi folosită pentru acele cazuri în care nu pot fi folosite grefele de piele.

Cercetătorii de la Universitatea Toronto au prezentat conceptul unei posibile viitoare forme de tratare a arsurilor: printarea unor noi straturi de celule direct peste ţesuturile afectate. Conform oamenilor de ştiinţă care lucrează la acest concept, acestă metodă ar putea reprezenta o soluţie pentru acele cazuri în care nu pot fi folosite grefele de piele datorită întinderii suprafeţelor afectate, notează Medicalxpress.

„Grefele de piele, unde ţesutul deteriorat este îndepărtat şi înlocuit cu pielea prelevată dintr-o altă zonă a corpului pacientului, este un tratament standard pentru arsurile grave […] Cu toate acestea, în cazurile în care un pacient are arsuri profunde, care distrug atât straturile superioare, cât şi cele inferioare ale pielii, nu există întotdeauna suficientă piele sănătoasă pentru a fi utilizată”, explică profesorul Axel Günther, de la Universitatea Toronto, Canada. 

„Deşi există alternative, inclusiv > care folosesc colagen bovin sau înlocuitori de piele cultivaţi in vitro, niciuna nu este ideală. Schelele de colagen se bazează pe ţesuturile şi celulele din jurul plăgii pentru a se vindeca complet, în timp ce înlocuitorii in vitro pot dura multe săptămâni pentru a fi pregătiţi şi sunt dificil de aplicat cu succes la un pacient atunci când zona afectată de arsură este mare”, adaugă profesorul Axel Günther.

Această metodă foloseşte o un dispozitiv care aplică un strat precursor pe zonele afectate şi care trebuie reconstruite, indiferent de mărimea sau poziţionarea acestora. Peste acest strat este aplicată o biocerneală pe bază de fibrină, o proteină care joacă un rol important în coagularea sângelui, şi celule stromale mezenchimale, acestea susţin creşterea celulelor locale şi optimizează răspunsul imunitar al organismului.

Metoda şi-a dovedit eficienţa în studiile efectuate pe animale

„În general, suprafeţele plăgii pentru care am proiectat acest dispozitiv nu sunt plane şi nici nu sunt orientate orizontal. Unul dintre cele mai importante avantaje ale dispozitivului este acela că ar trebui să permită depunerea uniformă a unui strat de biocerneală pe suprafeţe înclinate”, explică dr. Marc Jeschke, director al unui centru dedicat studierii şi tratării arsurilor. Acesta mai adaugă: „În acest studiu, am testat dacă dispozitivul poate face acest lucru în mod eficient, utilizându-l pentru a trata arsurile profunde la porci. Am descoperit că dispozitivul a depus cu succes > pe răni uniform, în siguranţă şi în mod sigur, iar foile au rămas în loc cu o mişcare foarte minimă”.

În ceea ce priveşte evoluţia tratamentului, oamenii de ştiinţă care au colaborat pentru acest studiu notează: ”Cel mai semnificativ, rezultatele noastre au arătat că rănile tratate cu MSC s-au vindecat extrem de bine, cu o reducere a inflamaţiei, cicatrizare şi contracţie, comparativ atât cu rănile netratate, cât şi cu cele tratate cu un eşafodaj cu colagen”.

Studiul în care este prezentată această metodă a fost publicat în Biofabrication.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase