Home » D:News » Cercetătorii a descoperit un virus misterios în Brazilia

Cercetătorii a descoperit un virus misterios în Brazilia

Cercetătorii a descoperit un virus misterios în Brazilia
Publicat: 13.02.2020
Oamenii de ştiinţă explică faptul că genele acestui virus nu au mai fost întâlnite anterior.

Cercetătorii Bernard La Scola, de la Universitatea Aix-Marseille din Franţa, şi Jônatas S. Abrahão, de la Universitatea Federală Minas Gerais din Brazilia, au descoperit un nou virus al cărui cod genetic reprezintă o noutate pentru ştiinţă notează Science Alert.

Acest virus, numit yaravirus, Yaravirus brasiliensis, a fost descoperit în apele lacului Pampulha din apropierea oraşului Belo Horizonte şi reprezintă o nouă linie de virusuri cu origine şi evoluţie necunoscută, explică cercetătorii.

Cei doi cercetători care au colaborat pentru descoperirea yaravirusului au colaborat în trecut pentru descoperirea unui virus gigant, tupanvirusul. Acest virus, care poate fi descoperit în habitatele acvatice extreme, reuşeşte să ofere o prspectivă mai bună asupra modului în care această clasă de organisme unicelulare funcţionează.

În ceea ce priveşte yarvirusul, acesta nu pare să se încadreze în categoria virusurilor gigantice, dar reuşeşte să iasă în evidenţă datorită genomului său. Oamenii de ştiinţă explică faptul că genomul acestui virus este compus în proporţie de 90% din gene care nu au mai fost catalogate anterior. Doar şase dintre genele yaravirusului, conform unei analize a peste 8.500 de metagenomuri, par a fi asemănătoare cu gene catalogate anterior. „Folosind protocoale standard, prima noastră analiză genetică nu a reuşit să găsească secvenţe recunoscute de capsidă sau alte gene virale clasice în Yaravirus”, au explicat cercetătorii.

Studiul a fost publicat în biorXiv.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase