Home » D:News » China dezinfectează banii şi îi va distruge pe cei ”infectaţi” de coronavirus – VIDEO

China dezinfectează banii şi îi va distruge pe cei ”infectaţi” de coronavirus – VIDEO

China dezinfectează banii şi îi va distruge pe cei ”infectaţi” de coronavirus – VIDEO
Publicat: 17.02.2020
Autorităţile din China trec la un alt nivel în lupta cu noul coronavirus care a omorât peste 1.700 de oameni şi a infectat alţi peste 70.000 în 28 de ţări şi teritorii din întreaga lume. Oficialii Băncii Poporului din China (BPC, banca centrală chineză) au anunţat că vor începe curăţarea efectivă a banilor aflaţi în circulaţie, pentru a opri răspândirea coronavirusului COVID-19.

Potrivit unui comunicat de sâmbătă al BPC, toate băncile chinezeşti vor trebui să cureţe banii cu lumină ultravioletă sau la temperaturi ridicate, apoi să îi depoziteze pentru şapte până la 14 zile înainte de a-i da clienţilor. Virusul COVID-19 poate fi eliminat şi cu dezinfectanţi comuni, care pot fi folosiţi în special pentru monede.

Banii care provin din zonele cu risc mare de infecţii, precum spitale sau pieţe, vor avea un „tratament special” şi vor fi trimişi către banca centrală pentru a nu fi recirculaţi. Acolo ar putea fi distruşi, mai degrabă decât să fie dezinfectaţi, potrivit CNN.

Pentru a face faţă cererii, banca va elibera noi bancnote şi monede neinfectate. În ianuarie, Banca Poporului din China a trimis 4 miliarde de yuani (circa 573,5 milioane de dolari) în bancnote noi către Wuhan, oraşul chinezesc de unde a izbucnit epidemia de coronavirus care s-a răspândit în 28 de ţări şi teritorii din întreaga lume.

Alte măsuri vor include suspendarea transferurilor fizice de bani între provinciile grav afectate de coronavirus, pentru a limita posibilitatea transmiterii virusului prin transferul de bani.

Nu este clar cum banii „infectaţi” din China ar acţiona în transmiterea virusului deoarece coronavirusul care ajunge pe o suprafaţă moare în câteva ore, în special dacă au fost aplicate măsuri de dezinfecţie, potrivit CNN. Totodată, marea majoritate a oamenilor care trăiesc în centrele urbane din China nu folosesc bancnote sau monede, toate plăţile fiind făcute de pe telefonul mobil.

Studii anterioare au indicat că bancnotele şi monedele sunt unele dintre cele mai murdare obiecte. Un studiu din 2014, efectuat pe bancnote de 1 dolar în New York, a arătat că acestea aveau circa 3.000 de specii de bacterii pe ele, precum şi virusuri, ADN de animale sau urme de droguri.

Măsura vine într-un moment dificil pentru economia Chinei care înregistrează pierderi din cauza epidemiei de coronavirus. Preşedintele Xi Jinping i-a avertizat, deja, pe oficialii comunişti că măsurile luate împotriva coronavirusului au mers prea departe şi ameninţă economia ţării.

Potrivit bilanţului de luni de dimineaţă,  1.770 de persoane au murit ca urmare a infecţiei cu virusul COVID-19. Dintre acestea, 1.766 au fost înregistrate în China continentală, unul în Hong Kong, unul în Filipine, unul în Japonia şi unul în Franţa. În întreaga lume au fost raportate 71.319 cazuri de infecţie cu noul tip de coronavirus, dintre care 70.548 în China. Cea mai afectată este provincia chineză Hubei, de unde a pornit epidemia în decembrie, în oraşul Wuhan. În Hubei, autorităţile au raportat 58.182 de îmbolnăviri cu coronavirusul COVID-19.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cine profită de panica provocată de coronavirus

Pangolinii, posibilă gazdă intermediară a noului coronavirus

Specialist de top: Coronavirusul ar putea infecta 60% din populaţia lumii la nivel global

Coronavirusul are un nume oficial

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase