Home » D:News » Telverde cu informaţii despre coronavirus pentru cetăţenii români. Echipamentele de protecţie, toate fabricate în China, o problemă mondială

Telverde cu informaţii despre coronavirus pentru cetăţenii români. Echipamentele de protecţie, toate fabricate în China, o problemă mondială

Telverde cu informaţii despre coronavirus pentru cetăţenii români. Echipamentele de protecţie, toate fabricate în China, o problemă mondială
Publicat: 27.02.2020
La nivelul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) din subordinea Ministerului Sănătăţii a fost operaţionalizată linia Telverde destinată cetăţenilor care doresc informaţii legate de prevenirea infectării cu coronavirus, acesta nefiind o un număr de urgenţă.

Conform Grupului de Comunicare strategică, cetăţenii care doresc informaţii despre situaţiile legate de COVID – 19 pot apela numărul 0800800358.

„Rugăm cetăţenii să apeleze numărul unic de urgenţă 112 doar pentru situaţii de urgenţă, iar pentru solicitarea de informaţii să apeleze linia TELVERDE. Programul de funcţionare al liniei verde este zilnic, între orele 08.00 şi 23.00, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică. La această linie telefonică pot fi solicitate informaţii despre modul în care se manifestă virusul, modalităţi de prevenire a îmbolnăvirii şi alte detalii legate de conduita preventivă”, arată sursa citată.

Linia telefonică TELVERDE este strict pentru informarea cetăţenilor şi nu este un număr de urgenţă, subliniază autorităţile.

În cazul în care sunt suspiciuni asupra unor persoane care ar fi contactat virusul, aceste situaţii trebuie anunţate la numărul unic de urgenţă 112.

Arafat: Problema stocurilor echipamentelor de protecţie e mondială. Majoritatea se fabricau în China

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a anunţat, joi, că numărul redus al echipamentelor de protecţie este o problemă mondială, deoarece majoritatea echipamentelor de protecţie sunt erau fabricate în China.

În prezent, China reţine majoritatea echipamentelor de protecţie, deoarece statul se confruntă cu un număr mare de bolnavi de coronavirus.

„Am avut discuţii şi cu colegi din SUA care ne-au zis că au nevoie de stocuri şi calculează că au nevoie de mai mult. Acelaşi lucru, colegii din Italia caută echipamente de protecţie pe care trebuie să le suplimenteze la ei. Problema este una mondială şi se discută la anumite niveluri – şi la OMS şi la protecţia civilă europeană – că există o lipsă de stocuri”, a afirmat, joi dimineaţa, Raed Arafat/

Arafat a explicat şi de ce ne confruntăm cu lipsa de echipamente.

„Majoritatea materialelor de protecţie, a echipamentelor se fabricau în China. Dar cum China are o problemă, China reţine aceste echipamente la ea la acest moment. De aici, este mai greu să imporţi, să cumperi. Trebuie să se adapteze industria la nivel european”, a spus şeful DSU.

În farmacii nu se mai găsesc măşti chirurgicale, iar unele site-uri deja le vând la preţuri uriaşe – 500 de lei pentru cutia de 50 de măşti. Iniţial, farmaciile vindeau măştile la preţul de 25 de bani bucata.

Până în acest moment, pe teritoriul României a fost confirmat un singur caz de infectare cu virusul COVID – 19 (coronavirus), astfel că nu se poate vorbi de o epidemie.

Bărbatul care a contactat virusul a fost transportat la Bucureşti, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof.Dr. Matei Balş, este în stare bună şi nu prezintă simptome specifice.

Pacientul este total izolat de restul persoanelor din spital şi se află în monitorizare, clinic şi biologic.

De asemenea, a fost extinsă ancheta epidemiologică pentru a identifica şi testa persoanele cu care cetăţeanul român purtător al virusului a intrat în contact.

În prezent, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof.Dr. Matei Balş sunt în lucru un număr de 17 probe biologice.

În contextul aplicării măsurilor necesare pentru prevenirea şi combaterea infecţiilor cu noul coronavirus, autorităţile naţionale cu responsabilităţi în gestionarea acestui tip de eveniment monitorizează permanent situaţia la nivel naţional şi internaţional.

În acest moment, un număr de 99 de persoane se află în carantină, iar 5667 persoane sunt monitorizate la domiciliu.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 163 de apeluri la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 (cele mai multe din Bucureşti – 59) cu privire la Coronavirus, adaugă Grupul de Comunicare Strategică.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase