Home » D:News » Un pacient cu virusul COVID-19, supus unui dublu transplant de plămâni

Un pacient cu virusul COVID-19, supus unui dublu transplant de plămâni

Un pacient cu virusul COVID-19, supus unui dublu transplant de plămâni
Publicat: 03.03.2020
Medicii din China au realizat cu succes un transplant dublu de plămâni la un pacient infectat cu noul coronavirus COVID-19. Este primul caz de persoană infectată cu virusul COVID-19 în care s-a efectuat această procedură.

Operaţia care a durat cinci ore a fost efectuată sâmbătă la un spital din Wuxi, în provincia Jiangsu (estul Chinei), de către o echipă condusă de Chen Jingyu, o somitate în acest domeniu medical, potrivit site-ului agenţiei Xinhua.

Plămânii au provenit de la un donator din afara provinciei, aflat în moarte cerebrală.

Bărbatul care a primit plămânii, în vârstă de 59 de ani, fusese diagnostcat cu noul coronavirus în 26 ianuarie şi era în stare gravă. Avusese mai multe rezultate negative la testarea acidului nucleic după ce îi fusese introdusă o canulă în trahee, primise medicamente şi oxigenare extracorporală cu membrană (ECMO), însă a suferit disfuncţii pulmonare ireversibile. 

„A fost o operaţie cu risc foarte mare deoarece toţi chirurgii au trebuit să stea într-o cameră cu presiune negativă şi să poarte pe parcursul întregii operaţii echipamente de protecţie pentru întreg corpul”, a afirmat Chen, precizând că a fost o mare provocare fizică şi psihologică.

Potrivit oficialilor spitalului, bărbatul se află în stare stabilă, ambii plămâni transplantaţi fiind oxigenaţi optim. 

Este primul caz de pacient diagnosticat cu noul coronavirus în cazul căruia a fost necesar transplantul de plămâni.

Un studiu realizat în luna februarie pe bolnavi de coronavirus a arătat că virusul COVID-19 se răspândeşte atât în tractul respirator superior, afectând mai mult nasul decât gâtul, cât şi în cel respirator inferior, la nivelul căilor respiratorii şi plămânilor, provocând în unele cazuri pneumonie severă. Totodată, cele mai multe decese în rândul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus s-au produs din cauza pneumoniei severe.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase