Home » D:News » Brexit: Uniunea Europeană ar putea cere Regatului Unit să înapoieze Greciei artefactele luate în secolul XIX

Brexit: Uniunea Europeană ar putea cere Regatului Unit să înapoieze Greciei artefactele luate în secolul XIX

Brexit: Uniunea Europeană ar putea cere Regatului Unit să înapoieze Greciei artefactele luate în secolul XIX
Publicat: 05.03.2020
În cadrul negocierilor pentru un acord comercial între UE şi Regatul Unit ar putea fi adusă în discuţie şi situaţia artefactelor furate din Grecia în secolul XIX.

Începând cu anul 2015, atunci când au apărut primele promisiuni legate de un referendum care să stabilească dacă Regatul Unit va continua sau nu să facă parte din Uniunea Europeană, detaliile tehnice legate de această plecare au fost neclare. Din păcate pentru cetăţenii Regatului şi pentru cei ai UE, cinci ani mai târziu, situaţia este încă neclară, singura certitudine pe care oamenii politici şi publicul o are este că a fost activat Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona. 

Una dintre multele chestiuni de ordin legal şi organizatorice pe care liderii politici ar fi trebuit să le clarifice până acum este cea legată de un acord comercial. Business Insider notează că în negocierile care vor avea loc pe această temă reprezentanţii comunităţii europene vor solicita returnarea sculpturilor de marmură care au făcut parte din Partheon care au fost obţinute „în mod brutal” de către Thomas Bruce, conte de Elgin, diplomat al Imperiului Britanic în secolul XIX.

În prezent, respectivele sculpturi se află în custodia Muzeului Britanic din Londra, într-o aripă special construită pentru acestea; un reprezentant al instituţiei a explicat faptul că acestea au fost obţinute în mod legal şi că sunt accesibile celor şase milioane de vizitatori pe care Muzeul îi primeşte anual.

Clauza care prevede „returnarea sau restituirea obiectelor culturale înlăturate ilegal din ţările lor de origine” a fost introdusă pe lista negociatorilor de la Bruxelles la cererea autorităţilor de la Atena. Acestea au declarat, prin Ambasada din Regatul Unit, că sculpturile au fost obţinute fără aprobarea poporului grec şi că „afirmaţiile britanice despre legalitatea achiziţiei au fost serios contestate de către savanţi şi oameni de ştiinţă”.

„Acest apel este adresat tuturor părţilor implicate, precum şi Marii Britanii, unde au fost transportate majoritatea sculpturilor. Cererea pentru reîntregirea sculpturilor Partenon este universală şi se bazează pe faptul că sculpturile fac parte integrantă a unuia dintre cele mai emblematice monumente de cultură din lume”, au explicat reprezentaţii Ambasadei pentru Business Insider.

Autorităţile britanice nu au adoptat o poziţie oficială, dar, o serie de surse apropiate premierului Boris Johnson ar fi declarat că sculpturile „nu pleacă nicăieri” şi că o astfel de clauză prezintă o lipsă de seriozitate din partea Uniunii Europene.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase