Home » D:News » Rafila, despre COVID-19: Sigur nu vorbim de sfârşitul lumii

Rafila, despre COVID-19: Sigur nu vorbim de sfârşitul lumii

Rafila, despre COVID-19: Sigur nu vorbim de sfârşitul lumii
Publicat: 10.03.2020
Boala produsă de COVID 19 poate avea o mortalitate de maxim 4%, a afirmat Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie (SMR), la Marius Tucă Show. „Sigur nu vorbim de sfârşitul lumii”, spune acesta, referindu-se la faptul că mulţi români au mers în magazine să facă proviz

Rafila spune că adulţii ar trebui să îşi continue activitatea, iar angajatorii să fie instruiţi pentru dezvoltarea activităţii de lucru de la domiciliu, acolo unde se poate.

„Sigur nu vorbim de sfârşitul lumii. Discutăm de o boală care poate să aibă o mortalitate de maxim 4%. Cum e pregătită populaţia? Hai să discutăm despre adulţi. Ei ar trebui să îşi continue activitatea profesională, angajatorii trebuie instruiţi pentru dezvoltarea activităţii de lucru de la domiciliu, acolo unde se poate e de recomandat. Sau chiar să facă jumătate personal lucrează la domiciliu, jumătate la lucru şi apoi fac o schimbare prin rotaţie. Ar trebui întreruptă activitatea doar dacă există număr mare de cazuri într-o unitate de producţie, pentru că altfel de vom confrunta cu o criză economică fără precedent. Persoanele vârstnice, nu prea are nimeni grijă de ei, pentru că sunt plecaţi la muncă copiii lor. Ei ies într-o situaţie de risc, sunt predispuşi la îmbolnăvire. În Canada se face un exerciţiu cu persoanele vârstnice, văd ce nevoi au”, a spus şeful SMR la Marius Tucă Show.

Rafila a precizat că a susţinut introducerea educaţiei pentru sănătate în şcoli.

„Ea e o disciplină opţională şi doar 5% din copiii din România fac această disciplină. Hai să îi învăţăm pe copii regulile de igienă, lucruri care sunt utile în societate”, a precizat Alexandru Rafila.

Despre interzicerea manifestărilor cu peste 1.000 oameni, Alexandru Rafila a declarat că o chestiune de acest fel a fost decisă pentru prima dată în Franţa.

„Aceasta a fost prima oară luată de Franţa, au stabilit iniţial un prag de 5.000 şi apoi au redus la 1.000. Elveţia are o situaţie asemănătoare. Sigur aglomerări mai mari de oameni înseamnă un risc. Ne găsim în faza 1 noi, cu până în 25 de cazuri, care sunt cazuri de import, nu în cadrul comunităţilor”, a mai spus şeful SMR.

Rafila: Probabil în Italia au reacţionat mai târziu decât era cazul. În România, nu e răspândire mare

Alexandru Rafila a mai spus că răspândirea cu infecţii cu coronavirus nu este mare, apreciind că, probabil, autorităţile italiene au reacţionat mai târziu decât era cazul.

„(În România – n.red.) nu e o răspândire mare, sunt 15 cazuri. Toate cazurile sunt importate din Italia sau sunt contacţi ai persoanelor venite din Italia. Sunt cazuri de import. A doua eventualitate e legată de transmiterea locală şi transmiterea comunitară care înseamnă un număr mare de cazuri în grupuri şi cei care răspândesc boala de multe ori nu sunt identificaţi. E foarte greu să îi găseşti şi atunci se produce o răspândire mai mare”, a spus Rafila.

Preşedintele SMR a spus că, în China, s-a reuşit localizarea infecţiei şi s-a redus drastic numărul de cazuri şi decese.

„Probabil în Italia au reacţionat mai târziu decât era cazul. Au avut localitaţi cuprinse în totalitate de răspândirea coronaviruslui. De aceea Lombardia a fost foarte afectată, Venetto, dar în momentul de faţă toată Italia e foarte serios pusă la încercare, pe de o parte zona de nord importantă economică, pe de alta cea de sud şi dacă se va extinde va infecta grupurile. Serviciile de terapie intensivă au fost suprasolicitate. E luptă pentru supravieţuire. Dacă numărul acesta de cazuri ar fi fost într-o perioadă mai lungă de timp, lucrurile erau sub control”, a mai spus Rafila.

În prezent, în România sunt 15 confirmaţi cu noul coronavirus.

De Paşte, românii să stea acasă sau să călătorească în ţară. Sper să nu avem „zone roşii”

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie (SMR) a mai spus, la Marius Tucă Show, că, de Paşte, recomandă ca românii să rămână acasă sau să călătorească în ţară, adăugând că speră să nu apară „zone roşii”, în care să fie confirmate multe cazuri de infecţie cu noul coronavirus.

„(De Paşte, oamenii să stea – n.red.) acasă sau în ţară. Să sperăm că până atunci nu vom avea zone roşii ca italienii. Meciurile nu mai au spectatori. Să evităm aglomeraţiile, iar manifestările de până la 1.000 de oameni trebuie avizate de DSP-uri şi acolo trebuie să fie un spaţiu suficient încât să nu stea foarte apropiaţi şi să oferi condiţii pentru ca persoanele să fie în siguranţă. Restaurantele în Italia au rămas deschise dar cu păstrarea unui spaţiu de siguranţă la masă”, a spus Rafila.

În cazul mall-urilor, preşedintele SMR spune că ar trebui un program limitat.

„Sigur nu poţi interzice accesul la cumpărături. (…) Aici cred că se pot lua măsuri de limitare a activităţii eficiente şi pentru sănătatea publică”. a adăugat Alexandru Rafila.

Preşedintele SMR a mai spus că oamenii trebuie să renunţe la deplasări pe termen lung

„Eu cred că trebuie să luăm o decizie despre cum ne comportăm acasă, la locul de muncă, măsuri igienice. E foarte uşor de spus, e foarte greu de aplicat. Involuntar în decurs de un minut ne atingem faţa. Mâinile trebuie să fie curate şi dezinfectate, săpun şi dezinfectanţi pe bază de alcool pe suprafeţe”, a adăugat medicul.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase