Home » D:News » De unde vin echipamentele de protecţie împotriva coronavirus în România

De unde vin echipamentele de protecţie împotriva coronavirus în România

De unde vin echipamentele de protecţie împotriva coronavirus în România
Publicat: 10.03.2020
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat că primele echipamente de protecţie achiziţonate din Serbia ajung marţi în România, iar acestea vor fi distribuite în funcţie de priorităţi care vor fi stabilite împreună cu Ministerul Sănătăţii.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, susţine că pentru a grăbi sosirea echipamentelor în ţară a fost trimis un camion în Serbia.

„Din 240.000 de echipamente de protecţie, prima cantitate intră în ţară astăzi (marţi-n.r.). Ca să grăbim lucrurile am trimis chiar un camion de la IGSU în Serbia ca să le ia de la depozit, ca să nu aşteptăm ca vânzătorul să organizeze transportul în România”, a spus Arafat, care a precizat că aceste echipamente vor fi distribuite în ţară în funcţie de priorităţi care vor fi stabilite împreună cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, potrivit Mediafax.

Raed Arafat spune că negocierile cu distribuitorii sunt grele şi că aceştia cer avans pentru echipamentele comandate.

„Negocierea a durat câteva zile până s-au găsit toate mecanismele. Ni se cer, şi azi va trece o hotărâre de guven care ne permite să plătim avans pentru aceste materiale, pentru că mai dă nimeni fără avans. Se cere avans şi foarte greu obţii de la ei garanţie, pentru că lumea are foarte multe cererei şi nu mai se bat pe un singur cumpărător”, a mai spus Arafat.

El susţine însă că se lucrează şi la o procedură care vizează purtarea echipamentelor de protecţie.

„Este o tentativă de exagerare de purtare a echipamentelor de protecţie. Colegii din SUA, de la Ministerul Sănătăţii, au emis o procedură: după nivelul riscului ce echipamente se poartă. Într-un centru de carantina unde persoanele au fost testate negativ, unde sunt fiecare în încăperea lui şi unde nu există îngrijire medicala directă se ia echipament minimal, adică mască, mănuşi. Dacă te duci să faci anumite manevre, te imbraci. Procedura e în curs de traducere”, a mai spus şeful DGU.

Raed Arafat: Trebuia să avem stocuri de acum doi ani

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat, marţi, că România trebuia să aibă stocuri de echipamente pentru urgenţe încă de acum doi ani.

Raed Arafat a spus marţi că achiziţii de echipamente trebuiau făcute încă de acum doi-trei ani.

„Trebuia să avem stocuri de acum doi ani. În ianuarie am început să ne pregătim. Deci ne trebuia legislaţia, a ieşit ordonanţa în luna februarie şi imediat am început. Oricum, noi trebuia să facem achizţii cu doi-trei ani înainte, noi am făcut când a fost Ebola şi atunci într-adevăr am folosit aceste materiale şi echipamente rămase de atunci în această situaţie”, a declarat Arafat.

El spune că acum autorităţile pregătesc stocuri de echipamente pentru o perioadă mai lungă de timp.

„Această ordonanţă care a ieşit acum ne va permite să creăm stocuri nu numai pentru situaţia asta, ci pentru o perioadă lungă în viitor, pentru că ordonanţa nu s-a gândit decât parţial pentru situaţia actuală şi are prevederi de lungă durată”, a mai spus Raed Arafat, care a precizat că aceste stocuri nu sunt doar pentru epidemia de Covid-19, ci şi pentru un accident colectiv sau pentru un cutremur.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase