Home » D:News » Medic infecţionist de la Matei Balş: Spirtul nu te ajută să scapi de noul coronavirus. Un alt doctor reputat afirmă că poate fi folosit în anumite situaţii

Medic infecţionist de la Matei Balş: Spirtul nu te ajută să scapi de noul coronavirus. Un alt doctor reputat afirmă că poate fi folosit în anumite situaţii

Medic infecţionist de la Matei Balş: Spirtul nu te ajută să scapi de noul coronavirus. Un alt doctor reputat afirmă că poate fi folosit în anumite situaţii
Publicat: 12.03.2020
Medicul infecţionist Adrian Marinescu explică faptul că spirtul nu este eficient împotriva Covid 19, motiv pentru care trebuie să foloseşti dezinfectanţi speciali care se găsesc în comerţ.

Dacă ţi-ai făcut stocuri serioase de spirt, trebuie să ştii că acesta nu te ajută să scapi de noul coronavirus.

„Spirtul nu e biocid, ce înseamnă asta, că nu distruge Covid 19. Ce ne ajută pentru Covid 19 sunt: dezinfectanţi pe bază de alcool, dar să fie speciali pentru asta, şi ceea ce înseamnă substanţe pe bază de clor. Singura care nu intră aici, cum nu intră nici spirtul este clorhexidina, pentru că studiile făcute au arătat că nu este eficientă pe Covid19”, spune Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul „Matei Balş” din Capitală.

Ce ai de făcut este să foloseşti dezinfectanţi speciali care se găsesc în comerţ.

„Să folosim dezinfectanţi dedicaţi, spirtul nu este dezinfectant dedicat, eventual ar fi ideal să şi scrie, nu scrie pentru Covid 19, dar cele care sunt biocide şi lucrul ăsta este trecut în prospect, sunt foarte bune”, explică medicul.

Ai mare grijă când foloseşt clorul! Multe dintre substanţele cu care dezinfectezi suprafeţele în bucătărie au clor, iar acesta este iritant pentru piele. De bază rămâne săpunul, pe care îl poţi folosi fără să te zgîrceşti.

Dr. Rafila, despre eficienţa alcoolului sanitar: ”Spirtul are un efect dezinfectat”

Dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, spune însă că spirtul sanitar este dezinfectant şi este recomandat pentru a fi folosit pe suprafeţe.

„Alcoolul sanitar e dezinfectat. El e folosit pentru dezinfecţia unor suprafeţe. Nu putem să spunem că nu are niciun efect, pentru că spirtul are un efect dezinfectat. Concentraţia optimă e 70%. Utilizarea lui ca antiseptic nu prea mai e recomandată. În primul rând nu are timp de contact pe tegumente. Atunci preferăm să folosim un gel care conţine acelaşi lucru, alcool etanol în aceeaşi concentraţie, 70%. El pătrunde în profunzime şi nu distruge tegumentul.

Atunci se recomandă utilizarea acestor dezinfectanţi, tot pe bază de alcool. Iar suprafeţele, sigur putem folosi şi spirt, se folosesc dezinfectaţi pe bază de clor. O soluţie diluată corespunzător e suficientă pentru inactivarea oricărui microorganism care e patogen, inclusiv pentru curăţarea acestui coronavirus”, a explicat Rafila în cadrul emisiunii Marius Tucă Show.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase