Home » D:News » NASA colaborează cu universităţile pentru a crea tehnologia pentru misiunile Artemis

NASA colaborează cu universităţile pentru a crea tehnologia pentru misiunile Artemis

NASA colaborează cu universităţile pentru a crea tehnologia pentru misiunile Artemis
Publicat: 21.03.2020
În acest program de dezvoltare tehnologică sunt implicate nouă echipe de la diferite universităţi din SUA.

NASA a anunţat că va colabora cu nouă echipe din diferite universităţi pentru a dezvolta tehnologii de navigaţie, propulsie şi de transfer al căldurii pentru sateliţii mici, asta pentru a pregăti reîntoarcerea pe Lună şi pentru a îmbunătăţi infrastructura spaţială aflată la dispoziţia agenţiei spaţiale, notează Space.

„Pe măsură ce ne pregătim pentru următoarele misiuni robotizate şi cu echipaj uman pe Lună, ne aşteptăm ca mici nave spaţiale să ajute la stabilirea traseului, cercetarea terenului, de prospectare a resurselor şi de stabilire a capacităţilor de comunicare şi navigare”, explică Christopher Baker, director al programului de tehnologie pentru nave spaţiale mici al NASA. „Profitând de dimensiunile lor reduse şi de perioadele de dezvoltare mai scurte, navele spaţiale mici sunt din ce în ce mai capabile atât ca misiuni precursoare rapide, dar şi mai eficiente din punctul de vedere al infrastructurii spaţiale”, a mai adăugat acesta.

Agenţia spaţială nu a anunţat când vor avea lansările sateliţilor proiectaţi şi construiţi de către cele nouă echipe şi nici nu au confitmat dacă aceştia vor ajunge în spaţiu. Cel mai probabil, după cum a explicat şi Baker, aceste proiecte vr reprezenta baza instrumentelor pe care NASA le va trimite în spaţiu şi pe Lună.

Programul tehnologic pentru navele spaţiale mici cuprinde următoare misiuni/proiecte:

1. Deployable Optical Receiver Aperture for Lunar Communications and Navigation, un dispozitv construit de către Universitatea Arizona şi Jet Propulsion Laboratory din California care ar trebui să simplifice comunicaţiile.

2. Flat Panel Phased Array Antennas with Two Simultaneous Steerable Beams Utilizing 5G Ka-Band Silicon RFICs for Tx/Rx Communications construit de către Universitatea San Diego şi care ar trebui să ofere tehnologie pentru comunicarea cu Gateway şi suprafaţa selenară.

3. High-precision Continuous-time PNT Compact Module for the LunaNet Small Spacecraft, un GPS care va fi folosit pe suprafaţa Lunii şi care va fi dezvoltat de către Universitatea California Los Angeles.

4. Small Satellite Lunar Communications and Navigation System Spacecraft, un protocol de comunicare asemănător celui folosit de către telefoanele mobile şi de care se va ocupa Universitatea Colorado.

5. On-Orbit Demonstration of Surface Feature-Based Navigation and Timing, la care va lucra Universitatea Texas şi care va testa efienţa sistemelor de navigaţie folosind craterele de pe Lună.

6. Variable Specific Impulse Electrospray Thrusters for SmallSat Propulsion, un proiect al Universităţii California Irvine care va dezvolta noi forme de propulsie.

7. Variable Specific Impulse Electrospray Thrusters for SmallSat Propulsion, un sistem de propulsie care va testa propulsia cu ajutorilor ionilor, propus de către Universitatea Illionis.

8. 3D Printed Hybrid Propulsion Solutions for SmallSat Lunar Landing and Sample Return care va testa un motor realizat cu ajutorul imprimantelor tridimensionale şi care a fost propus de către Universitatea Utah.

9. An Additively Manufactured Deployable Radiator with Oscillating Heat Pipes to Enable High-Power Lunar CubeSats, care va testa un radiator care, teoretic, ar trebui să fie mai eficient faţă de tehnologia actuală, propus de către Politehnica din California.

Citeşte şi:

NASA estimează la 35 de miliarde de dolari costurile programului Artemis

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase