Home » D:News » Mobilizare a românilor din Verona: Au confecţionat măşti pentru spitale

Mobilizare a românilor din Verona: Au confecţionat măşti pentru spitale

Mobilizare a românilor din Verona: Au confecţionat măşti pentru spitale
Publicat: 23.03.2020
Românii din Verona s-au mobilizat, după ce un spital a rămas fără măşti de protecţie. Comunitatea românească din Verona a donat materiale şi a confecţionat măşti pentru spitale. Efortul colectiv al românilor a venit ce Ana, o asistentă medicală, a vorbit despre lipsa măştilor.

La greu, românii ştiu să fie aproape de prieteni, dar şi de străini. Uite un exemplu din Italia, povestit de Robert, jurnalistul român din Verona.

„Ana este o tânără din Verona, româncă, lucrează într-un spital din apropierea Veronei ca asistentă medicală. Acum două zile ne-a scris că a dat ultima mască de protecţie. Au rămas fără măşti, cele pe care mai au le spală şi le poartă din nou deşi, în mod normal, acestea pot fi utilizate doar 4-5 ore”, povesteşte Robert Thomas, jurnalist român din Verona.

A urmat o mobilizare exemplară a comunităţii româneşti din Verona. Unii au donat materiale, inclusiv cămăşi sau lenjerii de pat nefolosite, iar alţii s-au apucat de cusut.

„Eu personal am pus la bătaie nişte cămăşi pe care nu le-am purtat niciodată, sunt ambalate, pentru a fi transformate în măşti. Ceva de genul acesta, am în portbagaj mai multe cămăşi”, a mai spus jurnalistul de origine română, citat de Mediafax.

Robert a mers şi a strâns materialele, apoi a dus la spital măştile confecţionate de români. Odată ajunse acolo, acestea sunt sterilizate la 90 de grade şi date în folosinţă.

„Sigur, ele (măştile – n.red.) nu pot fi folosite la terapie intensivă sau în sala de operaţii, dar pot fi folosite de medici pentru a se proteja şi pentru a-i proteja pe pacienţi”, a mai povestit bărbatul.

Dacă acest efort colectiv duce la salvarea măcar a unei vieţi, totul a meritat, spun românii din Verona.

Totdată,  doi italieni au printat la o imprimantă 3D circa 100 de valve pentru aparatele de ventilare pulmonară. Spitalele din Italia au mare nevoie de valve pentru a-i ţine în viaţă pe pacienţii ai căror plămâni cedează din cauza coronavirusului.

După testare, medicii au văzut că valvele sunt la fel de bune precum originalele. „Am fost numiţi eroi şi îngeri, dar nu suntem asta. Am văzut medici în spitale care stau treji câte 24 de ore ca să salveze pacienţi. Ei sunt cei incredibili”, a declarat Alessandro Romaioli, angajat al companiei care deţine imprimanta 3D.

Medic israelian în Italia: „Cei peste 60 de ani nu mai sunt ventilaţi, ci lăsaţi să-şi ia adio”

Italia a suferit până acum pierderea a peste 5.400 de oameni din cauza pandemiei de coronavirus. Alţi 50.000 de oameni se luptă cu boala. Spitalele nu mai fac faţă numărului mare de pacienţi, astfel că au ajuns să prioritizeze.

Gai Peleg, medic israelian care lucrează la un spital din Parma, nordul Italiei, spune că pacienţii în stare foarte gravă, trecuţi de 60 de ani, nu mai sunt ventilaţi. Autorităţile au decis că prioritatea trebuie să fie pe pacienţii care pot fi salvaţi. Vârstnicii în stare gravă sunt lăsaţi să-şi ia la revedere de la familie, a spus doctorul pentru Jerusalem Post.

Există şi mulţi pacienţi vârstnici care se recuperează. Alma Clara Corsini (95 de ani) este cea mai bătrână pacientă declarată vindecată în Italia.  

„Sunt bine, am avut noroc că nişte oameni incredibil au avut grijă de mine. Mă vor trimite acasă în scurt timp”, a declarat femeia.

Femeia este din Fanano, provincia Pavullo. A fost tratată la Modena, nu cu medicamente antivirale specifice, ci sistemul său imunitar a reuşit să învingă virusul.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase