Home » D:News » România, în carantină generală. Ce ai voie să faci şi ce nu, din 25 martie

România, în carantină generală. Ce ai voie să faci şi ce nu, din 25 martie

Publicat: 25.03.2020
Miercuri, 25 martie, începând cu ora 12:00 intră în vigoare restricţiile impuse prin Ordonanţa Militară nr. 3, care vizează interzicerea părăsirii locuinţelor. Se va putea ieşi doar în anumite condiţii, iar vârstnicii au voie să plece de acasă doar între orele 11 – 13, a anunţat ministrul de Interne, Marcel Vela.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, declarat, marţi seara, că „de comportamentul nostru, al tuturor, va face diferenţa pentru ce va urma”, în contextul crizei medicale reprezentate de coronavirus.

„Ieşirea cu bine din această criză va depinde de noi toţi. (…) Sunt încă foarte mulţi români care încă nu conştientizează pericolul la care se expun şi îi expun şi pe ceilalţi. Am emis Ordonanţa Militară nr. 3 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19. Se interzice circulaţia tuturor persoanelor în afara locuinţelor cu excepţii: interes profesional, de la locuinţă la locurile de desfăşurare a activităţii, deplasarea pentru achiziţionarea de bunuri necesare traiului”, a spus Marcel Vela.

Potrivit articolului 1 al ordonanţei se interzice circulaţia tuturor persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, cu următoarele excepţii:

  • a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
  • b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice, precum şi bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale;
  • c) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;
  • d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie;
  • e) deplasările scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activităţi sportive de echipă), cât şi pentru nevoile animalelor de companie/domestice;
  • f) deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină;
  • g) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
  • h) deplasarea pentru realizarea de activităţi agricole;
  • i) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.

Un capitol important este cel destinat persoanelor cu vârste de peste 65 de ani. Aceştia vor avea voie să iasă din case doar între orele 11 – 13, dar şi aici sunt prevăzute excepţii.

„Circulaţia persoanelor peste 65 de ani în afara locuinţei e permisă numai între orele 11 şi 13 strict pentru cumpărături, asistenţă medicală, îngrijirea unui minor, asistenţa altor persoane vârstnice, activitate fizică individuală, nevoile animalelor de companie. Circulaţia persoanelor peste 65 ani e permisă şi în afara intervalului 11-13 dacă se face în interes profesional sau în interes agricol (profesori, doctori etc)”, a mai spus Vela.

Declaraţia pe proprie răspundere sau adeverinţa de angajator pot fi prezentate şi pe telefon

Marcel Vela a anunţat că adeverinţa eliberată de angajator sau declaraţia pe proprie răspundere pot fi şi în format electronic. Aceste documente pot fi prezentate, fără ştampilă, jandarmilor sau poliţiştilor pe telefon, tabletă sau orice dispozitiv electronic.

„Am introdus un alineat – am prevăzut că adeverinţa eliberată de angajator sau declaraţia pe proprie răspundere pot fi prezentate autorităţilor abilitate şi prin intermediul telefonului, tabletei sau oricărui dispozitiv electronic similar. Măsura se aplică de mâine (miercuri – n.r.) începând cu ora 12”, a precizat Marcel Vela.

Potrivit acestuia, „liber profesioniştii, PFA prezintă declaraţie pe proprie răspundere. Declaraţiile trebuie să cuprindă, numele, data naşterii, motivul deplasării, data, semnătura”.

Măsurile sunt incluse în Ordonanţa militară nr. 3.

Lista cu „zonele roşii” afectate de infecţiile cu noul coronavirus

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat că de miercuri, de la ora 23, se suspendă toate zborurile către şi dinspre Franţa şi Germania, pe o perioadă de 14 zile. Această măsură nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă şi corespondenţă, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgenţă, precum şi celor tehnice, necomerciale.

De asemenea, se interzice accesul piloţilor la bordul navelor sosite din zonele de risc roşii şi galbene în porturile maritime române dacă nu dispun de echipamente stabilite de DSP Constanţa sau dacă aceste nave nu au efectuat perioada de carantinare de 14 zile de la ultimul port de escală.

Miercuri, Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a actualizat lista cu „zonele roşii” afectate de infecţiile cu noul coronavirus. Ţările incluse în această categorie sunt Italia, Franţa, Germania, Spania şi Iran, potrivit unui anunţ postat pe site-ul oficial al INSP.

Lista cu „zonele roşii” a intrat în vigoare miercuri, la ora 0.00.

Oamenii care se întorc din cele cinci ţări considerate „zone roşii” trebuie să intre în carantină instituţionalizată timp de 14 zile, conform informaţiilor furnizate de INSP.

Persoanele care revin din „zonele galbene” trebuie să se izoleze la domiciliu, tot timp de 14 zile, precizează sursa citată de Mediafax.

Românii aflaţi în izolare şi carantină, monitorizaţi cu o aplicaţie a Guvernului şi STS-ului

Premierul Ludovic Orban a anunţat, marţi, că românii izolaţi dar şi cei aflaţi în carantină vor fi supravegheaţi electronic, printr-o aplicaţie la care lucrează atât Guvernul României, cât şi STS.

Este vorba de o aplicaţie care să permită monitorizarea mişcărilor celor aflaţi în izolare sau carantină.

„Împreună cu STS punem la punct o aplicaţie care să ne permită monitorizarea mişcărilor persoanelor aflate în izolare sau carantină, astfel încât să putem şti dacă se deplasează în afara locuinţei. Un astfel de soft deja există în alte ţări şi va uşura foarte mult misiunea poliţiei, jandarmeriei, DSP”, a spus Orban.

Premierul a afirmat că foarte mulţi dintre cei care s-au întors în ţară trebuie să fie verificaţi dacă respectă izolarea.

„Unii dintre ei nu au respectat izolarea la domiciliu. Aici trebuie aplicată cu severitate maximă măsura izolării la domiciliu”, a mai spus Orban.

Vă recomandăm să citiţi şi:

 

Ce se întâmplă în corpul persoanelor infectate cu COVID-19 care ajung să moară

Coronavirusul a rămas pe suprafeţe până la 17 zile, pe nava de lux Diamond Princess

Coronavirusul nu a scăpat din laborator, iar oamenii de ştiinţă explică de ce

Virusologul român Molnar Geza: În România vor fi două vârfuri ale epidemiei de coronavirus

Şef de secţie de la Balş: Numărul celor infectaţi cu coronavirus ar putea depăşi 20.000 în România

Un bărbat a murit încercând să se trateze cu ”substanţa minune” promovată de Trump pentru COVID-19

”Eram fericiţi şi nu ştiam”. Pandemia de coronavirus care a schimbat viaţa pe Terra într-un timp record

Iohannis anunţă că măsurile din Ordonanţa Militară pentru combaterea coronavirusului devin obligatorii şi pe timpul zilei, după principiul ”stăm în casă”

Test de depistare a coronavirusului în numai 45 de minute, utilizat în SUA. Ar putea fi folosit în întreaga lume

Director de cercetare din Italia despre pacientul 0 cu COVID-19: O ”pneumonie atipică” circula din noiembrie 2019, în Lombardia

Problemele digestive, primele simptome ale coronavirusului – studiu

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase