Home » D:News » Coronavirusul ar fi putut infecta deja jumătate dintre britanici. Medic din prima linie: ”Vreau să le uit chipurile”

Coronavirusul ar fi putut infecta deja jumătate dintre britanici. Medic din prima linie: ”Vreau să le uit chipurile”

Coronavirusul ar fi putut infecta deja jumătate dintre britanici. Medic din prima linie: ”Vreau să le uit chipurile”
Credit foto: Profimedia
Publicat: 27.03.2020
Noul coronavirus ar fi putut infecta deja mult mai mulţi oameni în Marea Britanie decât estimaseră anterior oamenii de ştiinţă, poate chiar jumătate din populaţia ţării, arată un model de simulare elaborat de cercetătorii Universităţii Oxford, informează Financial Times.

Dacă rezultatele se confirmă, acest lucru implică faptul că mai puţin de una dintre 1.000 de persoane infectate cu noul coronavirus prezintă forme atât de grave încât să necesite tratament în spital, afirmă Sunetra Gupta, profesor de epidemiologie teoretică şi coordonatorul studiului. Cei mai mulţi oameni dezvoltă doar simptome uşoare sau chiar niciunul.

„Trebuie să începem rapid studiile serologice la scară largă – testele cu anticorpi – pentru a evalua în ce stadiu epidemic ne aflăm acum”, a explicat Sunetra Gupta.

Modelul de simulare elaborat de grupul Ecologiei Evoluţionare a Bolilor Infecţioase, afiliat Universităţii Oxford, relevă că noul coronavirus probabil a ajuns în Marea Britanie cel târziu la jumătatea lunii ianuarie. La fel ca alte infecţii noi, virusul s-a răspândit invizibil mai mult de o lună înainte ca primele contagieri pe teritoriul britanic să fie confirmate la sfârşitul lunii februarie, potrivit Mediafax.

Studiul prezintă o altă perspectivă asupra epidemiei decât modelul dezvoltat de Colegiul Imperial Londra (Imperial College London), care a influenţat puternic politicile guvernamentale. „Sunt surprinsă că există o acceptare atât de necalificată a modelului Colegiului Imperial”, afirmă profesorul Gupta.

Cu toate acestea, ea a refuzat să critice Guvernul de la Londra pentru impunerea resricţiilor de circulaţie, deoarece acurateţea modelului Oxford nu a fost confirmată încă şi, chiar dacă studiul se va dovedi corect, distanţarea socială va reduce numărul persoanelor care dezvoltă stări grave, astfel că se vor diminua presiunile asupra Serviciului Naţional de Sănătate în momentul atingerii vârfului epidemic.

Studiul Oxford se bazează pe „modelul susceptibil – infectat – vindecat”, readucând în discuţie imunitatea comunitară, ideea că virusul se va opri când oamenii vor deveni rezistenţi, deoarece au fost deja infectaţi. Guvernul Boris Johnson a abandonat strategia neoficială de imunizare comunitară, care ar fi permis răspândirea controlată a infecţiei, după ce consilierii ştiinţifici au avertizat că Serviciul Naţional de Sănătate risca să devină aglomerat.

Dar confirmarea modelului Oxford ar însemna că populaţia britanică a dobândit deja imunitatea comunitară prin răspândirea necontrolată a COVID-19 mai mult de două luni.

Mărturia teribilă a unui doctor britanic din prima linie: Aţi văzut vreodată un om care îşi dă ultima suflare? Nu mulţi au văzut

Zilele trecute, un doctor din prima linie a luptei contra COVID-19 din Marea Britanie a afirmat că atât el, cât şi ceilalţi specialişti şi asistenţi, sunt traumatizaţi. „Aş vrea să pot uita chipurile tuturor”, spunea medicul, citat de Daily Mail.

Un doctor din Marea Britanie, aflat în prima linie a luptei contra coronavirusului, care îngrijeşte pacienţi bolnavi de COVID-19, a vorbit pentru Daily Mail. Potrivit cotidianului britanic, acesta are o experienţă de peste 10 ani în sistemul medical.

„Aţi văzut vreodată un om care îşi dă ultima suflare? Nu mulţi au văzut, dar cei care au trăit această experienţă cu siguranţă nu pot uita oroarea. Îmi doresc să pot uita toate chipurile pe care le-am văzut în această săptămână şi care acum nu mai sunt în viaţă. Panica se citeşte pe fiecare faţă, sunetul oamenilor care încearcă să respire… chestiile astea nu te părăsesc. Sunt doctor de mai bine de un deceniu. În tot acest timp am crezut că am văzut tot ce se putea vedea. Dar nimic nu m-a pregătit pentru teroarea pe care acest virus a dezlănţuit-o”, a spus doctorul.

Acesta a precizat că virusul nu numai că atacă agresiv plămânii, dar are şi o capacitate mare de a se răspândi, ceea ce îl diferenţiază de orice alt virus gripal.

„Pentru o parte a populaţiei nu pare ceva periculos. Am văzut că unele grafice de pe reţelele sociale spun că acest virus este puţin mai rău decât o banală răceală. Dar nu este, este cu mult mai rău. Pe lângă agresivitatea cu care atacă plămânii, are o capacitate incredibilă de a se răspândi, iar asta îl diferenţiază complet de orice gripă. (…) Eu? Eu sunt asimptomatic, dar am fost expus frecvent. Astfel, există o posibilitate foarte mare să fiu purtător, la fel cum sunt toţi ceilalţi medici. În mod absurd, încă nu am putut face un test, pentru ca NHS spune că cei fără simptome nu au nevoie de testări”, a mai spus doctorul.

Acesta a mai spus că pentru prima dată în cariera lui se teme că ar putea fi unul dintre cei acre îmbolnăveşte alţi oameni.

„Ca doctor, rolul meu este să salvez vieţi. Dar pentru prima dată în cariera mea trebuie să mă confrunt cu teama că eu însumi aş putea îmbolnăvi alţi oameni”, a spus doctorul, al cărui nume nu a fost dezvăluit.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase