Home » D:News » Infecţionist: Profilul pacienţilor români infectaţi cu coronavirus s-a schimbat. COVID-19 afectează şi tinerii

Infecţionist: Profilul pacienţilor români infectaţi cu coronavirus s-a schimbat. COVID-19 afectează şi tinerii

Infecţionist: Profilul pacienţilor români infectaţi cu coronavirus s-a schimbat. COVID-19 afectează şi tinerii
Publicat: 28.03.2020
Dacă în ultimele două săptămâni pacienţii români veneau la spital cu forme uşoare sau medii, acum apar „disfuncţii respiratorii”, adică pacienţi în stare gravă, iar locurile de Terapie Intensivă s-au epuizat, a afirmat managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Carmen Dorobăţ.

La Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi nu mai sunt locuri la secţia de Anestezie Terapie Intensivă, iar următorii pacienţi cu noul coronavirus care vor avea nevoie de tratament într-o astfel de secţie vor fi trimişi la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi.

„La Boli Infecţioase la Iaşi mai avem locuri libere pentru a primi pacienţi, din fericire. Mai avem 100 de locuri. La maxim se lucrează în compartimentul de Terapie Intensivă unde nu mai sunt locuri, iar pacienţii gravi, infectaţi vor merge conform protocolului şi a celor ce am stabilit către Spitalul de Neurochirurgie unde sunt 16 paturi destinate acestor pacienţi”, a declarat, vineri, presei Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, potrivit Mediafax.

Mai bine de jumătate dintre persoanele infectate cu noul coronavirus internate la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi au până în 50 de ani.

„Cred eu că profilul pacientului s-a schimbat într-o oarecare măsură. Dacă în primele două săptămâni am avut pacienţi cu forme uşoare sau medii, în prezent am constat că apar disfuncţii respiratorii. Din fericire, nu la mulţi grave, dar tot mai mulţi, indiferent de vârstă. Sunt două ipoteze ca să spun aşa. Fie agentul infecţios trecând de la individ la individ îşi modifică patogenitatea, deci capacitatea de a agresa organismul, să sperăm că nu şi-o modifică într-un sens rău pentru noi, adică nu devine mai agresiv, iar pe de altă parte ar putea fi vorba strict de terenul despre care discutăm al pacientului, despre comorbidităţi, despre vârstă. Acestea sunt concluzii la care vom putea răspunde abia după două trei săptămâni”, a explicat Carmen Dorobăţ.

Coronavirusul nu îi afectează doar pe vârstnici, ci şi pe cei tineri

Coronavirusul îi afectează şi pe cei tineri, nu doar pe cei vârstnici cu imunitatea scăzută, a spus, la rândul său, medicul infecţionist Gheorghe Enache. Doctorul arată că unii infectaţi cu coronavirus îşi pot pierde mirosul şi gustul, accentuând ideea că noul virus nu va dispărea definitiv.

După ce o adolescentă din Franţa a fost răpusă de coronavirus, specialiştii scot în evidenţă faptul că virusul nu afectează doar persoanele vulnerabile.

„,După ultimele evoluţii ale infecţiei cu coronavirus s-a observat că au fost afectate şi persoane foarte tinere, cum este cazul unei adolescente în vârstă de 16 ani din Franţa care a decedat. În Italia crica 1800 de persoane care sunt în vârstă de 30 de ani sunt într-adevăr contaminate. Am văzut şi la noi, ultimul caz (deces) 45 de ani, deci nu mai poţi să spui că este tânără o persoană peste 65 de ani. Şi tinerii pot fi afectaţi de această boală mai ales dacă şi ei au nişte comorbidităţi”, a declarat Gheorghe Enache.

Pe lângă febră, oboseală, tuse seacă, diaree, dureri în gât şi de cap, medicul Gheorghe Enache spune că trebuie luate în considerare şi alte simptomatologii.

,,Francezii au atras atenţia a unui semn mai puţin cunoscut, şi aş dori să îl aduc în discuţie, este un semn precoce, bolnavul îşi pierde brusc mirosul. Oreliştii din Franţa au spus acest lucru că şi-au dat seama la mai multe persoane, unii acuză că şi-au pierdut chiar şi gustul, anosmia este un semn important. Şi americanii au spus de conjuctivită”, mai spune infecţionistul.

Ideea că COVID-19 nu va dispărea definitiv odată nu încălzirea vremii este tot mai accentuată

„Acest virus are nişte caracteristici.. se comportă atlfel decât virusurile pe care noi le cunoaştem. Să nu uităm că coronavirusul a mai fost pe Terra. În 2003 a dat sindromul acut respirator sever şi în 2012 a dat o infecţie. Există voci, şi eu agreez, că acest virus nu ne părăseşte odată cu terminarea pandemiei, rămâne oarecum între noi. În sensul că îl putem ţine sub control ca virusul gripal. Şi vine în forţă aşa cum vine gripa sezonieră”, arată sursa citată.

Astfel, criza generată de pandemia de coronavirus va depinde de cât de rapid vor fi dezvoltate medicamente sau vaccinuri împotriva COVID-19.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Un vaccin pentru coronavirus ar putea fi eficient pentru o perioadă de mai mulţi ani – studiu

Modul în care sistemul imunitar contribuie la vindecarea de COVID-19

Reputat profesor despre motivele pentru care se poate eşua în lupta împotriva COVID-19

Ar putea vara să pună capăt pandemiei de coronavirus? Ce rol joacă umiditatea şi temperatura în răspândirea COVID-19

Hidroclorochina, substanţa folosită pentru COVID-19, inclusiv în România, nu e mai eficientă decât alte tratamente – studiu

Cu ce se tratează infecţiile COVID-19 în spitalele din România? Protocolul Ministerul Sănătăţii privind medicamentele pentru coronavirus

Ce se întâmplă în corpul persoanelor infectate cu COVID-19 care ajung să moară

Coronavirusul a rămas pe suprafeţe până la 17 zile, pe nava de lux Diamond Princess

Coronavirusul nu a scăpat din laborator, iar oamenii de ştiinţă explică de ce

Virusologul român Molnar Geza: În România vor fi două vârfuri ale epidemiei de coronavirus

Şef de secţie de la Balş: Numărul celor infectaţi cu coronavirus ar putea depăşi 20.000 în România

”Eram fericiţi şi nu ştiam”. Pandemia de coronavirus care a schimbat viaţa pe Terra într-un timp record

Test de depistare a coronavirusului în numai 45 de minute, utilizat în SUA. Ar putea fi folosit în întreaga lume

Director de cercetare din Italia despre pacientul 0 cu COVID-19: O ”pneumonie atipică” circula din noiembrie 2019, în Lombardia

Problemele digestive, primele simptome ale coronavirusului – studiu

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase