Home » D:News » Ce preţ are un ventilator pentru tratarea pacienţilor grav bolnavi de COVID-19

Ce preţ are un ventilator pentru tratarea pacienţilor grav bolnavi de COVID-19

Publicat: 31.03.2020
Cercetătorii de la MIT au creat un ventilator medical ale cărui componente costă aproximativ 100 de dolari.

În această perioadă, din cauza pandemiei de COVID-19, echipamentele medicale reprezintă o prioritate pentru autorităţi, de disponibilitatea acestora depinzând evoluţia stării de sănătate publică, dar şi a pacienţilor infectaţi. Din păcate pentru persoanele infectate, unul dintre cele mai importante astfel de echipamente, ventilatoarele mecanice, există într-un număr limitat în spitale, în comparaţie cu numărul pacienţilor, iar costurile acestora sunt mari, ajungând chiar şi la 30.000 de dolari. Din această cauză, o echipă de voluntari de la MIT, Massachusetts Institute of Technology, din Statele Unite ale Americii, a lucrat la o alternativă ieftină, care să poată fi folosită de către cadrele medicale din întreaga lume, notează MIT News.

Echipa de ingineri a fost formată în data de 12 martie, începându-şi activitatea pornind de la o serie de emailuri care făceau referire la un proiect din urmă cu o decadă care a fost realizat de către studenţii MIT din cadrul programului de Proiectarea Dispozitivelor Medicale. Studenţii au proiectat un ventilator medial care poate fi construit cu piese care costă doar 100 de dolari.

Cercetătorii au preluat vechiul proiect şi au început să îl verifice şi rafineze.De asemenea, oamenii de ştiinţă explică faptul că costurile reduse ale acestui proiect se datorează resuscitatorului BVM, un balon din plastic sau silicon, care poate fi operat manual de către cadrele medicale pentru a asigura ventilarea mecanică a unei persoane cu insuficienţă respiratorie. Inovaţia adusă de către inginerii MIT este aceea de a crea un sistem mecanic care poate să strângă balonul în locul unei persoane pentru a alimenta cu aer plămânii acesteia. În plus, designul acestui ventilator face ca, în probabilitatea în care sistemul mecanic cedează, personalul medical poate să preia controlul manual asupra dispozitivului.

Credit foto: MIT

Deşi designul acestui sistem se dovedeşte a fi unul simplu şi uşor de realizat, inginerii subliniază faptul că construirea unui astfel de dispozitiv de către o persoană fără experienţă în domeniul ingineriei medicale şi fără ajutorul unor medici specializaţi se poate dovedi periculoasă. 

„Noi lansăm îndrumări de proiectare (clinice, mecanice, electrice/controale, teste) în mod continuu, în timp ce designul este dezvoltat şi documentat. Încurajăm echipele de inginerie clinică capabile să lucreze cu resursele lor locale, urmând în acelaşi timp specificaţiile principale şi informaţiile de siguranţă, şi salutăm orice contribuţie pe care o pot avea alte echipe”, au declarat membrii echipei.

Inginerii explică faptul că un asemenea dispozitiv trebuie construit în concordanţă cu recomandările autorităţilor medicale şi că trebuie folosit doar sub supravegherea unui medic specialist. De asemenea, au creat un site pe care pot fi consultate detalii despre cum poate fi construit şi operat acest ventilator, iar acesta poate fi accesat AICI..

Citeşte şi:

Ce se întâmplă în corpul persoanelor infectate cu COVID-19 care ajung să moară

Cu ce se tratează infecţiile COVID-19 în spitalele din România? Protocolul Ministerul Sănătăţii privind medicamentele pentru coronavirus

Coronavirusuri similare cu COVID-19, identificate la pangolini

Infecţionist: Profilul pacienţilor români infectaţi cu coronavirus s-a schimbat. COVID-19 afectează şi tinerii

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase