Home » D:News » Medic român: Este crimă cu premeditare să ne trimiteţi infectaţi în spitale

Medic român: Este crimă cu premeditare să ne trimiteţi infectaţi în spitale

Medic român: Este crimă cu premeditare să ne trimiteţi infectaţi în spitale
Publicat: 01.04.2020
Medicii sunt îngrijoraţi de posibilitatea de a merge la serviciu infectaţi şi spun că a trimite personalul medical infectat în spitale reprezintă o „crimă cu premeditare”. Cele mai riscante secţii pentru COVID-19 sunt ATI, ORL, oftalmologie şi chirurgie.

Propunerea ca personalul medical să meargă infectat cu virusul SARS-CoV-2 la spital este considerată o „crimă” de către cei care îmbracă halatele albe, deoarece personalul medical riscă să facă forme grave de COVID-19, din cauza încărcăturii virale ridicate din spitale.

Pericolul există peste tot, însă cei mai expuşi sunt cei din secţiile de ATI, ORL sau oftamologie, care trebuie să se apropie de gura pacienţilor şi de cei din chirurgie.

„Nu ai cum să pui un medic, este inacceptabil, este crimă cu premeditare. Practic îl trimiţi să vezi cum reacţionează. Că dacă nu îl omoară COVID-ul, poate are o şansă şi face formă uşoară şi medie, dar dacă tu îl trimiţi în continuare, cu siguranţă îl va omorî suprainfecţia”, a declarat Laura Zarafin, medic ATI la Spitalul Colentina, potrivit Mediafax.

Medicul explică de ce riscul pe care îl au cadrele medicale este cu atât mai mare la secţiile de terapie intensivă.

„Tu dacă eşti infectat chiar dacă eşti asiptomatic, ai imunitatea scăzută în momentul respectiv. (…) Dar dacă tu ai imunitatea scăzută şi stai într-un mediu în care încărcătura virală este maximă. Vă daţi seama că la terapie intensivă ajung cei mai grav pacienţi. Şi sunt toţi unul lângă altul, cum suntem noi de exemplu spital COVID”, a mai spus doctorul.

De aceeaşi părere este şi un chirurg care spune că dovezile ştiinţifice despre COVID-19 sunt încă incipiente, dar statisticile spun clar că pericolul este imens pentru personalul sanitar.

„Statistic s-a văzut că acele cadre medicale care au lucrat, dacă au făcut boala, au făcut forme mai grave”, a explicat dr. Bogdan Tănase, medic chirurg la Institutul Oncologic Bucureşti.

Atunci când se vorbeşte despre încărcătura virală din spitalele româneşti, care duce în multe cazuri la infecţiile nosocomiale, trebuie spus că acestea există în toate spitalele din lume. Însă, aşa cum s-a văzut, odată cu tragedia de la Colectiv, România stă mai prost decât alte ţări.

„La noi, după cum ştiţi, asta e mai mult o regulă decât o excepţie”, a mai spus chirurgul.

De altfel, cadrele medicale spun că nu doar ele sunt în pericol, ci şi pacienţii pe care îi tratează.

Medic Spitalul de Arşi: Am simţit frica morţii. Se minte foarte mult, ca la Colectiv

Medicul Camelia Roiu, de la Spitalul de Arşi din Capitală, care a cerut insistent ca un pacient din Suceava să fie testat pentru COVID-19, este acelaşi doctor care a avut curajul să facă publice imagini cu un pacient ale cărui răni erau pline de viermi. Ea spune că medicii se simt acum abandonaţi.

Medicul anestezist Camelia Roiu, de la Spitalul de Arşi din Bucureşti, este izolată la domiciliu de opt zile şi povesteşte, pentru Mediafax, că a simţit frica morţii, iar medicii cu care ţine legătura au sentimentul că sunt abandonaţi de autorităţi. Ea povesteşte cum a depistat primul pacient infectat cu noup COVID -19 care a intrat în unitatea sanitară. Primul contact cu pacientul l-a avut în garda de duminică, 22 martie, caz în care dr. Roiu s-a încăpăţânat să facă totul pentru a-şi feri colegii de îmbolnăvire.

„La prânz am aflat despre ce se întâmplă la Suceava, cum directorul medical obligă doctorii infectaţi să lucreze. (…) M-am dus la directorul medical, i-am spus că avem un pacient din Suceava, unde este un focar de infecţie şi că trebuie testat, dânsul nu a fost foarte convins de oportunitatea testării, moment în care a apărut managerul spitalului care a considerat că pacientul trebuie testat şi că trebuie să vorbim la Matei Balş”, povesteşte dr. Roiu.

Deşi traseul a fost anevoios, medicul anestezist nu a renunţat.

„Şeful de secţie mi-a spus că DSP-ul nu vrea să testeze pacientul pentru că nu intră în protocoale, că nu este simptomatic, dar că, un coleg de-al meu, folsoindu-şi relaţiile personale, a vorbit cu doctorii infecţionişti de la Matei Balş şi că ei ne vor ajuta ca să testăm acest pacient”, mai spune medicul.

Aşa a fost testat primul pacient cu noul COVID-19 care a intrat în spitalul din Capitală. Din fericire, niciun medic din spital nu a luat infecţia. Medicul Camelia Roiu este acum acasă, în izolare, de opt zile, la fel ca şi alte 36 de cadre medicale care au intrat în contact cu pacientul.

„Am simţit frica, frica morţii care îţi bate la uşă ş tu nu ai cum să te aperi (…) Am avut un mare noroc că am fost testaţi”, explică dr. Camelia Roiu.

Dr. Roiu a mai spus că în rândul medicilor cu care ţine legătura este foarte multă nesiguranţă, incertitudine şi sentimentul de abandon, iar medicii sunt revoltaţi şi îngroziţi de discursurile „somităţilor” care apar la televizor.

„Se minte foarte mult, ca şi la Colectiv, cum s-a minţit de zeci de ani cum iar avem de toate, cum iarăşi suntem în control, când, de fapt, spitalele sunt total nepregătite”, spune medicul anestezist.

Dr. Camelia Roiu este medicul care a avut curajul să ofere imaginile cu rănile pline de viermi ale unui pacient internat în spital, în urmă cu câţiva ani. Este medicul care şi-a riscat locul de muncă pentru că nu a suportat nedreptatea şi a a avut curajul să vorbească despre lipsurile şi neregulile din spitale la scurt timp de la tragedia de la Colectiv, mai scrie Mediafax.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase