Home » D:News » Consiliere psihologică, gratuită, prin telefon, pentru vârstnici şi proprietarii de animale din România

Consiliere psihologică, gratuită, prin telefon, pentru vârstnici şi proprietarii de animale din România

Consiliere psihologică, gratuită, prin telefon, pentru vârstnici şi proprietarii de animale din România
Publicat: 01.04.2020
Psihologii UBB Cluj-Napoca acordă consultaţii telefonice gratuite vârstnicilor în contextul pandemiei de coronavirus şi al izolării la domiciliu. Ei îi încurajează pe bătrâni să vadă situaţia realist, ca fiind una neplăcută, dar nu este cea mai rea posibilă.

Coordonatorul Clinicii Universitare de Psihologie „Psy Tech”, Oana David, spune că toţi trăiesc sub stres, sunt îngrijoraţi, au stări de anxietate şi panică în timpurile în care trăim.

„Trăiesc stări emoţionale de stres, de îngrijorare, de anxietate, de panică în această situaţie. În ultima vreme au apelat multe persoane la această linie telefonică şi au solicitat ajutor în gestionarea stărilor lor de anxietate, de panică, de îngrijorare legată de starea lor de sănătate sau a celor dragi”, spune Oana David.

Psihologii clujeni susţin că s-au aşteptat la un număr mai mare de persoane care să apeleze linia telefonică, mai ales în actuala situaţie.

„Reţinerea de a solicita suport emoţional, în condiţiile în care vedem în jurul nostru că lumea simte anxietate şi stres, se leagă de această stigmă care, în general, este asociată serviciilor de sănătate mintală şi cu atât mai mult în cultura noastră există o astfel de stigmă”, explică David, potrivit Mediafax.

Vârstnici care apelează linia de telefon a UBB sunt preluaţi de psihologi care le vor pune întrebări prin care vor să îşi dea seama care sunt simptomele emoţionale, reacţiile sau mecanismele psihologice ale interlocutorilor.

„În al doilea pas o să vă sprijine şi o să vă ghideze în găsirea unor soluţii care să răspundă problemelor cu care vă confruntaţi şi, pe baza unor tehnici psihologice care sunt fundamentate ştiinţific, vă vor ajuta să vă gestionaţi mai bine stările emoţionale. Este foarte important să le aducem aminte şi bunicilor noştri că trebuie să aibă grijă şi de sănătatea lor mintală, la fel cum se preocupă de sănătatea lor fizică. Este un semn de inteligenţă să soliciţi un ajutor atunci când te simţi copleşit”, mai spune coordonatorul Oana David.

Linia telefonică gratuită pusă la dispoziţia vârstnicilor funcţionează între orele 10.00 -16.00, o şedinţă de consiliere/asistenţă psihologică prin telefon având o durată de aproximativ 30 de minute.

Consiliere gratuită pentru proprietarii animalelor de companie, care pot suferi de stres

Şi animalele de companie pot suferi în această perioadă de stres şi anxietate, iar o asociaţie care se ocupă de terapia asistată de animale oferă consiliere gratuită în Cluj-Napoca proprietarilor de animale de companie care au dificultăţi în gestionarea comportamentului acestora.

Reprezentanţii Asociaţiei Dog Assist Cluj-Napoca au declarat că specialiştii oferă consiliere privind gestionarea timpului petrecut în casă, activităţi şi jocuri, încurajarea relaţiei cu animalele şi comunicarea.

„Oferim consiliere gratuită proprietarilor de animale de companie care întâmpină dificultăţi în gestionarea comportamentului patrupedului deoarece da, şi animalele pot suferi de stres, anxietate, depresie în această perioadă. Le stăm la dispoziţie între orele 13-15, durata unui apel telefonic fiind de maxim 30 de minute. Avem un specialist canin care oferă consiliere în gestionarea problemelor comportamentale ale căţeilor, gestionarea timpului petrecut în casă, activităţi şi jocuri, încurajarea relaţiei cu animalele şi comunicarea, dezvoltare comportamentală”, au spus reprezentanţii asociaţiei.

De asemenea, specialiştii asociaţiei oferă consiliere şi în cazul copiilor cu tulburări de spectru autist care au rămas fără şedinţele de terapie, iar părinţii fără sprijin în gestionarea comportamentelor acestora.

„Ne adresăm părinţilor sau aparţinătorilor unor copii cu diferite dizabilităţi/ deficienţe mentale”, au subliniat cei de la asociaţie.

Dog Assist a fost înfiinţată în anul 2013 la Cluj-Napoca.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase