Home » D:News » Persoanele cu diabet, mai vulnerabile în faţa coronavirusului

Persoanele cu diabet, mai vulnerabile în faţa coronavirusului

Persoanele cu diabet, mai vulnerabile în faţa coronavirusului
Publicat: 02.04.2020
Bolnavii de diabet sunt mai vulnerabili în faţa infecţiei cu coronavirus. Boala cardiacă cronică şi boala cronică renală pot fi complicaţii date de diabet. În România, prevalenţa diabetului este de 11,6%. Cea mai tânără victimă din România a coronavirusului a fost o femeie de 27 de ani, cu diabet.

Cei cu diabet sunt mai vulnerabili, din cauza complicaţiilor pe care le dă boala. În plus, trăiesc în fiecare zi cu teama că, din cauza restricţiilor, ar putea rămâne fără tratament.

„Impactul psihologic asupra mea, pacient cu diabet, este uriaş, pentru că, fiind insulino dependentă mă încearcă nişte griji pe care alţi oameni nu le experimentează, grija stocului de insulină. Şi mai ales ce facem cu persoanele cuu diabet de tip 2, când accesul la tratament este mai greu, ştiu foarte bine că persoanele mai în vârstă de peste 65 de ani sunt expuse, sunt vulnerabile în drumul lor către farmacie, pentru a-şi obţine lista de medicamente”, spune Ines Râmbu, pacientă cu diabet, potrivit Mediafax.

În Iaşi sunt voluntari care au grijă de vârstnicii cu diabet. Merg la farmacii şi se asigură că toţi îşi primesc tratamentul. Dar nu peste tot e la fel. Iar expunerea acestor pacienţi e extrem de riscantă.

În România, prevalenţa diabetului e de 11,6%. Iar acesta nu se manifestă, din păcate, doar printr-o glicemie ridicată. Cauzează între altele boala cardiacă cronică, afecţiune care creşte riscul de infectare cu noul coronavirus, sau boala cronică renală.

Cel mai important pentru aceşti pacienţi este să-şi controleze mai des glicemia în această perioadă şi, dacă este cazul, să ceară specialistului ajustarea schemei terapeutice.

„Să se hidrateze suficient, să-şi monitorizeze totodată cei care sunt şi hipertensivi valorile tensiunii arteriale, şi, în primul şi în primul rând să stea acasă”, spune profesorul universitar de la Univeristatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila Bucureşti, Dr. Gabriela Radulian.

Cea mai tânără victimă a coronavirusului în România a fost o femeie de 27 de ani, care suferea şi de diabet.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase