Home » D:News » Criza de hidroxiclorochină, medicamentul vedetă pentru COVID-19, un pericol pentru cei cu boli autoimune

Criza de hidroxiclorochină, medicamentul vedetă pentru COVID-19, un pericol pentru cei cu boli autoimune

Criza de hidroxiclorochină, medicamentul vedetă pentru COVID-19, un pericol pentru cei cu boli autoimune
Publicat: 03.04.2020
Pacienţii cu lupus pot deveni o povară în plus pe sistemul medical, în lispa hidroxiclorochinei. Agenţia Europeană a Medicamentului susţine că efectele adverse pentru hidroxiclorochină pot fi deosebit de grave.

Folosirea hidroxiclorochinei pentru tratarea COVID-19 îi pune în pericol pe cei care deja o folosesc pentru bolile autoimune. Românii se plâng de aproximativ două săptămâni că nu mai găsesc în farmacii medicamentul şi există şi o sesizare pe platforma Medicamente Lipsă. Hidroxiclorochina este vitală în România în tratamentul bolilor autoimune cum ar fi lupusul, artritele reumatoide sau sindromul Sjogrem.

„Situaţia este foarte gravă, pentru că, în special la lupus, lipsa Plaquenilului duce la un puseu de boală, iar puseul de boală se poate trata doar în spital şi acum nu sunt condiţii pentru asta. Cerem Ministerului Sănătăţii şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului să asigure tratamentul bolnavilor cronici, pentru ca aceştia să nu devină o povară în plus pe sistemul medical ”, a declarat Rozalina Lăpădatu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune din România, citată de Mediafax.

Este criză de hidroxiclorochină şi clorochină în întreaga lume. Agenţia Europeană a Medicamentului a transmis că medicamentul ar trebui să fie folosit doar în studii clinice sau în programele de tratament pentru COVID-19 din spitale şi avertizează că efectele adverse pentru cei care cumpără medicamentul din farmacii pot fi deosebit de grave.

Franţa şi SUA au instituit deja protocoale stricte de folosire a hidroxiclorochinei în tratamentul Covid-19, după ce aceasta a fost folosită la un număr mare de pacienţi. Sunt mai multe studii clinice pentru COVID-19, cu diferite scheme de tratament, însă niciun medicament nu şi-a dovedit până acum eficienţa.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase