Home » D:News » Instrumentele informatice atrag elevii spre procesul didactic, implicandu-i creator in studiu

Instrumentele informatice atrag elevii spre procesul didactic, implicandu-i creator in studiu

Instrumentele informatice atrag elevii spre procesul didactic, implicandu-i creator in studiu
Publicat: 15.12.2007
Ce impact are utilizarea mijloacelor educationale moderne asupra elevilor, profesorilor si intregului proces didactic? Influenteaza TI&C performanta in invatare?

Acestea sunt cateva dintre intrebarile la care specialistii companiei SIVECO Romania au incercat sa obtina raspunsuri printr-un sondaj de opinie realizat cu ocazia unui recent eveniment al Asociatiei Romane de Dezbateri, Oratorie si Retorica (ARDOR).

Raspunsurile furnizate de catre elevii si profesorii participanti la sondaj au aratat ca peste 74% dintre ei considera ca utilizarea instrumentelor informatice in procesul didactic favorizeaza invatarea interactiva.
In urma prelucrarii rezultatelor, a rezultat ca peste jumatate din cei chestionati dispun de un calculator acasa pe care il folosesc impreuna cu ceilalti membri ai familiei, 77% avand acces la Internet prin cablu. Numarul mare de elevi care beneficiaza de conexiune la Internet creste anual, permitandu-le informarea rapida si dezvoltarea abilitatilor de comunicare. Formand un procent covarsitor, 92% dintre utilizatori folosesc cel mai frecvent calculatorul acasa. Mai mult de jumatate dintre cei chestionati au spus ca invata sa utilizeze programe pe calculator (de editare, de calcul, de navigare pe Internet etc.) si cauta informatii pe Internet.
In ceea ce priveste dotarea unitatilor scolare din care proveneau respondentii la sondaj, in 84% din cazuri, acestia au nominalizat existenta unui laborator dotat cu calculatoare si cu software educational AeL.
De altfel, in anul scolar 2006 –2007, calculatoarele au fost utilizate in special pentru activitatile de invatare – predare, in laboratoarele informatice.
Rugati sa nominalizeze care sunt activitatile pe care le permite soft-ul instalat pe computerele din scoli, respondentii au numit in proportie de 68% realizarea de lectii de informatica si/sau de utilizare a calculatorului si 62% – navigarea pe Internet pentru informare si documentare.

Sondajul a identificat si cateva dintre principalele efecte benefice datorate utilizarii mijloacelor informatice in procesul educational, sesizabile atat la nivelul profesorilor cat si al elevilor.
In acest sens, 64% dintre respondenti considera ca utilizarea TI&C la scoala incurajeaza inovatia didactica si contribuie la modernizarea acestui proces. Majoritatea covarsitoare a respondentilor considera ca randamentul profesorului creste prin utilizarea calculatoarelor in timpul lectiilor.
 
„Adaptand treptat metodele traditionale de invatamant la noile tehnologii, vom asigura o mai mare calitate a educatiei si vom creste nivelul de competente pe care tanara generatie il castiga de pe bancile scolii”, afirma Stefan Morcov, Line of Business Senior Director in cadrul SIVECO Romania.
„Incercam sa intelegem si sa asimilam schimbarile care se produc in actualul sistem educational pentru a fi cat mai aproape de posibilitatile, dorintele si asteptarile celor implicati in proces. Consultand utilizatorii finali intelegem impactul utilizarii TI&C asupra elevilor, profesorilor si la nivelul intregului proces de invatare – predare”.
 
Despre SIVECO Romania
Infiintata la inceputul anului 1992, SIVECO Romania SA este liderul caselor de software din Romania, asigurand o mare parte din volumul total al exporturilor de produse software din Romania in tari din Europa, Orientul Mijlociu si spatiul CSI. Adresandu-se cu precadere organizatiilor mari si mijlocii, compania ofera solutii eficiente EAS, Document Management, Business Inteligence, eLearning, eHealth, eGovernment, eAgriculture, eCustoms si eBusiness atat pentru piata locala cat si pentru cea internationala. De asemenea, compania s-a specializat in executia de proiecte informatice de mare complexitate si amploare.
In prezent, solutiile SIVECO sunt  utilizate de catre 1800 de clienti din 35 de tari.
De-a lungul celor 15 ani de existenta, compania a dobandit o solida reputatie internationala. Astfel, SIVECO Romania este prima companie din Romania care a primit Premiul I la World Summit for the Information Society, obtinand un numar record de nominalizari la concursul ICT Prizes organizat anual de catre Consiliul European pentru Stiinte Aplicate, Tehnologie si Inginerie (Euro-CASE). Proiectele sale in domeniul educational au primit aprecierea de "Best Practice" din partea Comisiei Europene si  "Honourable Mention" la eEurope Awards for eGovernment, fiind totodata considerate de catre Asociatia Internationala de Project Management (IPMA) intre cele mai importante realizari mondiale in domeniul managementului de proiecte.

Mai multe informatii despre companie si produsele sale puteti obtine vizitand www.siveco.ro si www.advancedElearning.com.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase