Home » D:News » Gaurile negre „ataca”

Gaurile negre „ataca”

Gaurile negre „ataca”
Publicat: 18.12.2007
Astronomii au reusit sa capteze in imagini, pentru prima data, spectacolul unui jet de particule care se degaja dintr-o gaura neagra si loveste o galaxie vecina pe traiectoria sa, fenomen care poate afecta grav atmosfera planetelor din galaxia "atacata", informeaza AFP

"S-au mai observat pana acum jeturi produse de gauri negre, dar este pentru prima data cand vedem ca (o gaura neagra n.red.) loveste astfel o galaxie", a declarat Dan Evans, cercetator la Centrul de astrofizica Harvard-Smithsonian, Cambridge, coordonator al acestui studiu.
"Jetul ar putea provoca diverse probleme unei galaxii de dimensiuni mici pe care o loveste", a spus acesta.
Jeturile emanate de gaurile negre produc niveluri ridicate de radiatii. Cand acestea sunt combinate cu viteza particulelor jetului – apropiata de viteza luminii – pot afecta grav atmosfera planetelor care se gasesc pe traiectoria acestuia, distrugand, de exemplu, straturile de ozon protectoare, au explicat specialistii de la NASA.
Fenomenul a fost observat in sistemul 3C321, care contine doua galaxii, una mai mare si alta mai mica, cu gauri uriase in centrul lor.
Impactul jetului particulelor asupra galaxiei mai mici este cu atat mai important cu cat cele doua galaxii sunt foarte apropiate una de cealalta, la doar 20.000 de ani lumina, adica aceeasi distanta care separa Terra de Calea Lactee, informeaza NASA.

Sursa: MEDIAFAX

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase