Home » D:News » Encelade, satelitul lui Saturn, ar putea ascunde apa

Encelade, satelitul lui Saturn, ar putea ascunde apa

Encelade, satelitul lui Saturn, ar putea ascunde apa
Publicat: 07.02.2008
Encelade, satelitul lui Saturn, ar putea ascunde apa sub forma lichida in subsol, in regiunea Polului sau Sud, potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori germani, publicat in revista stiintifica Nature, informeaza AFP.

Analiza vitezelor de expulzare a diferitelor elemente ale gheizerelor detectate de sonda americana Cassini sugereaza ca o parte dintre acestea provin din apa aflata in subsolul satelitului, este de parere autorul principal al studiului, Jurgen Schmidt, de la Universitatea din Postdam, Germania.
Encelade este unul dintre cele patru corpuri din sistemul solar pe suprafata carora au putut fi observate eruptii, alaturi de Io (satelit al lui Jupiter), Triton (satelit al lui Neptun) si Pamant.
Un prim studiu a stabilit ca existenta acestor gheizere ar putea fi explicata prin efectul mareelor la care este supus acest corp inghetat de dimensiuni reduse, o consecinta a apropierii de Saturn. Specialistii au fost de parere ca sub stratul de gheata care acopera Encelade exista un ocean, cel putin in regiunea Polului Sud, pentru ca numai astfel se poate explica miscarea crustei de gheata.
Rezultatele noului studiu "vin in sprijinul ideii ca apa in forma lichida" exista cu adevarat la Polul Sud al satelitului, spun autorii.
Acestia au masurat vitezele cu care sunt expulzate elementele gheizerelor – vapori de apa si praf de gheata – si au remarcat ca fragmentele de gheata isi incetinesc viteza pe masura ce urca la suprafata, in timp ce vaporii si-o accelereaza.

Autorii studiului au concluzionat ca datele colectate despre gheizere si caldura puternica de la suprafata satelitului aduc elemente suplimentare in sprijinul teoriei existentei apei sub forma lichida, dar si sub forma de gheata si de vapori, in subsolul regiunii Polului Sud.
Misiunea Cassini-Huygens reprezinta o colaborare intre Agentia spatiala americana (NASA), Agentia spatiala europeana (ESA) si Agentia spatiala italiana (ASI) si a inceput explorarea sistemului saturnian in 1997. Sonda Cassini a ajuns la destinatie in 2004, in timp ce sonda Huygens s-a fixat pe cel mai mare satelit al lui Saturn, Titan, in 2005.

Sursa: MEDIAFAX

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase