Home » D:News » Cea mai veche pictura in ulei a fost descoperita in Afghanistan

Cea mai veche pictura in ulei a fost descoperita in Afghanistan

Cea mai veche pictura in ulei a fost descoperita in Afghanistan
Publicat: 20.02.2008
O echipa de cercetatori, formata din oameni de stiinta din Japonia, Europa si America au descoperit, in pesterile din Valea Bamiyan - Afghanistan, cea mai veche pictura in ulei din lume dintre cele cunoscute pana in zilele noastre, datand din anul 650 D.H.

Aceasta descoperire formeaza o noua perceptie asupra originii picturilor in ulei, deoarece acestea erau considerate originare din Europa, unde cele mai vechi picturi au fost descoperite la inceputul secolului al XII –lea D.H.    
Zona din Valea Bamiyam este faimoasa datorita statuilor care il reprezentau pe Budha, si care aveau o vechime de peste 1.500 de ani, dar care din pacate au fost distruse in anul 2001 de catre talibani. Chiar si asa. in pesterile din zona, au fost descoperite mai multe imagini pictate reprezentand cultura budhista.
Pictura in ulei descoperita de cercetatori, care dateaza din secolul VII D.H., are influente artistice variate si apar scene care il reprezinta pe Budha cu parul prins in coada, imbracat intr-o roba purpurie, stand cu picioarele incrucisate alaturi de unele creaturi mitice.
Se presupune ca picturile au fost realizate de artistii care calatoreau pe vechiul “Drum al Matasii”, care facea legatura intre China si puterile din Vest, prin intermediul zonei desertice din Asia Centrala. 

Distruse atat de trecerea timpului cat mai ales de bombardamentele talibanilor, pesterile au fost restaurate si studiate de catre “Institutul National de Cautare a Proprietatilor Culturale” din Tokio, in cadrul unui proiect de colaborare intre Japonia si fundatia UNESCO

Sursa: dsc.discovery.com

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase