Prima pagină D:News

“Ulysses” va muri inghetat

Redactia Descopera.ro | 02.26.2008 | ● Vizualizări: 45
“Ulysses” va muri inghetat     Ulysses, Satelit, NASA, Agentia Spatiala Europeana + zoom
Galerie foto (1)

NASA, impreuna cu “Agentia Spatiala Europeana”, a anuntat ca sonda americana “Ulysses” este foarte aproape de o disparitie definitiva din cauza inghetului; dupa ce, timp de 17 ani, s-a ocupat de studiul soarelui si a intregului sistem solar.

Satelitul a functionat la parametrii normali doar in primii cinci ani ai misiunii lansate in 1990, dar a continuat sa transmita date importante despre procesele care au loc la suprafata soarelui.
Datele s-au dovedit de un real folos, avand in vedere importanta acestora in stabilirea intensitatii radiatiilor solare care ating suprafata Terrei si a efectelor pe care acestea le produc.
De curand, rezerva de plutoniu, care reprezenta principala sursa de energie a sondei, s-a redus substantial, si a dus la inghetarea combustibilului din rezervor, in timp ce satelitul se afla la o distanta fata Soare aproximativ egala cu cea a planetei Jupiter.
In luna ianuarie, inginerii de la NASA au incercat sa incalzeasca rezervorul cu combustibili, dar in ciuda efortului depus de acestia, nu au reusit decat sa grabeasca cu cateva luni disparitia lui Ulysses.

Conform Agentiei Spatiale Europeane, transmisia de date s-ar putea intrerupe in saptamanile urmatoare

Sursa: foxarticle.com