Home » D:News » Marele Canion va fi inundat pe cale artificiala

Marele Canion va fi inundat pe cale artificiala

Marele Canion va fi inundat pe cale artificiala
Publicat: 27.02.2008
Pentru a treia oara din 1996, oficialii din Phoenix planuiesc sa inunde controlat “Marele Canyon”, intr-o incercare disperata de a restabili ecosistemul din zona, care a avut de suferit dupa constructia barajului de pe raul Colorado cu cateva decenii in urma.

Constructia barajului “Glen Canyon” a fost autorizat in 1956, iar in 1963, portile barajului au fost inchise si lacul “Powell” a inceput sa inghita raul si canionul sau lateral, transformand lacurile de acumulare in rezervoare de apa potabila, care servesc si la producerea curentului electric. Prin acest sistem de gospodarire a apelor, se asigura apa necesara oraselor Los Angeles, San Diego, Phoenix si Tucson, insa canalizarea fluviului Colorado a dus la secarea lui aproape totala in albia initiala.
In anii 2000 prin scaderea cantitatii de precipitatii in aceasta regiune, a scazut substantial si debitul raului, de acesta depinzand intreaga asigurare cu curent electric a partii sud-vestice din America de Nord. Lacul „Powell” a pierdut peste 60 % din cantitatea sa de apa, de asemenea lacul „Mead” a pierdut 40 %, ceea ce ar corespunde cu o diferenta de nivel a apei de 2 m.

Prin incercarea de inundare fortata a „Marelui Canyon”, oficialitatile americane spera ca vor ajuta la refacerea plajelor si creearea unui nou habitat pentru pesti si pentru celelate specii care au avut de suferit de-a lungul timpului.

Sursa: foxarticle.com 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase