Home » D:News » Abuzul de produse de menaj poate afecta plamanii copiilor

Abuzul de produse de menaj poate afecta plamanii copiilor

Abuzul de produse de menaj poate afecta plamanii copiilor
Publicat: 29.02.2008
Utilizarea prea frecventa a produselor de menaj (dezinfectante, deodorante de camera etc.) in timpul sarcinii sau in perioada care urmeaza nasterii poate afecta sanatatea copiilor, potrivit unui studiu care urmeaza sa fie publicat in European Respiratory Journal, informeaza AFP.

John Henderson (Universitatea din Bristol, Marea Britanie) si colegii sai au examinat frecventa utilizarii produselor chimice de menaj de catre femeile insarcinate si influenta acestora asupra functiilor pulmonare ale copiilor.
La studiu au participat 7.162 de copii. Mamele lor au completat un chestionar asupra utilizarii a 15 produse de menaj (dezinfectanti, produse cu clor, produse de curatat mochetele sau tapiteriile, deodorante de camera, insecticide, lacuri, vopsele etc.).
Copii au fost supusi unor teste respiratorii si cutanate (pentru depistarea alergiilor).
Rezultatele sprijina ideea potrivit careia copiii mamelor care utilizeaza foarte frecvent produse chimice de menaj in timpul sarcinii si in perioada imediat urmatoare nasterii sufera mai des de zgomot respirator cronic (simptom al astmului pulmonar) in timpul copilariei si de o diminuare a capacitatii cardiace la varsta de 8 ani, potrivit autorilor studiului. Observatia se refera la copiii care nu au avut un istoric familial in ceea ce priveste alergiile.
Studiul indica astfel ca expunerea la produse chimice are efecte directe asupra dezvoltarii plamanilor in cazul copiilor care urmeaza sa vina pe lume si o actiune iritanta asupra cailor respiratorii ale copiilor abia nascuti.
Cercetatorii nu au stabilit care produse chimice sunt mai daunatoare din cele studiate, insa majoritatea produselor de menaj contin substante similare, a indicat Henderson. Mai sunt necesare studii pentru a confirma rezultatele si a explica mecanismele, potrivit specialistilor.
Rezultatele vin, insa, in sprijinul celor anterioare, care au scos la iveala un risc crescut de dezvoltare a astmului in randul personalului menajer.

Sursa: MEDIAFAX

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase