Home » D:News » Anunt soc: Polul Sud al Lunii contine apa sub forma de gheata

Anunt soc: Polul Sud al Lunii contine apa sub forma de gheata

Anunt soc: Polul Sud al Lunii contine apa sub forma de gheata
Publicat: 29.02.2008
Cu ajutorul unui radar terestru foarte puternic, NASA, a obtinut o topografie detaliata a regiunii polului sud lunar, care arata ca terenul este mult mai accidentat decat s-a crezut, potrivit agentiei spatiale americane.

Acest Pol ar putea contine cantitati importante de apa sub forma de gheata, si este regiunea studiata de NASA ca zona de aselenizare pentru viitoarele misiuni lunare cu echipaj uman americane.
Imaginile obtinute prin radarul Goldstone din desertul Mojave, California, in 2006, au fost utilizate la realizarea unor simulari de aselenizare a unei navete spatiale, dar si de survol al craterului Shackleton, care are un diametrul de 19 kilometri. Cercetatorii au studiat o suprafata de 643 de kilometri pe 402 kilometri.
Datele indică faptul că regiunea polului sud al Lunii din apropiere de craterul Shackleton este mult mai accidentată decât se credea, informează NASA într-un comunicat.

Doug Cooke, administrator asociat al NASA pentru misiuni de explorare, a declarat: "Polul sud al Lunii ar fi, cu siguranta, un loc minunat de explorat". Insa "stim acum ca exista la polul sud al Lunii munti la fel de inalti precum Varful McKinley (Alaska, 6.193 de metri) si cratere la fel de adanci ca Marele Canion din Colorado", "Terenurile atat de accidentate pun probleme, iar datele obtinute pot fi un instrument pretios pentru pregatirea viitoarelor misiuni lunare", a mai adaugat acesta.
Imaginile obtinute de sonda Clementine, aveau o precizie de un kilometru pe pixel, iar ultimele imagini sunt de 50 de ori mai detaliate, au spus cercetatorii.

Sursa: Mediafax

Vezi aici imagini inedite cu eclipsa de luna din 21 februarie din Romania.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase