Home » D:News » Lupte deschise intre protestatari si vanatorii de balene

Lupte deschise intre protestatari si vanatorii de balene

Lupte deschise intre protestatari si vanatorii de balene
Publicat: 03.03.2008
Protestantii anti-baleniere au aruncat in echipajul unei astfel de nave japoneze cu sticle si pachete care contineau substante chimice intepatoare.

Altercatia, care a avut loc in apele oceanului Antarctic, a dus la ranirea usoara a trei membri din randul echipajului, informeaza Reuters.
Echipajul balenierei a folosit patru furtune de apa cu presiune ca raspuns la atacul activistilor, aflati pe o ambarcatiune apartinand grupului “Sea Shepherd”.
Cele doua vase s-au apropiat la o distantanta de 10 metri, unu fata de celalalt, lupta durand mai bine de o ora, pana cand protestatarii au ramas fara munitie.
Purtatorul de cuvant al guvernului japonez, Nobutaka Machimura, a declarat intr-o conferinta de presa: “Acesta este un act de violenta asupra unui vas si al echipajului sau, care respecta toate legile internationale de navigatie. Este un act de neiertat si vom actiona printr-un protest puternic”.
Acesta a mai declarat ca Japonia ar trebui sa organizeze un protest diplomatic contra Australiei, deoarece vasul activistilor provenea dintr-un port australian.

Japonia, care considera vanatul balenelor o traditie nationala, a abandonat comertul cu acestea dupa un pact in cadrul unui memorandum international din 1986, dar a inceput un program de cercetare asupra acestora, in anul urmator.
Pe de alta parte, Australia, a promis ca va incerca stoparea acestui program, dar ambele tari au cazut de acord ca acest lucru nu ar trebui sa influenteze legaturile bilaterale dintre ele.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase