Home » D:News » Descoperire soc: Gena care blocheaza dezvoltarea virusului HIV

Descoperire soc: Gena care blocheaza dezvoltarea virusului HIV

Descoperire soc: Gena care blocheaza dezvoltarea virusului HIV
Publicat: 03.03.2008
Cercetarile efectuate la Scoala de Medicina de la Harvard au dus la identificarea unei gene, in randul maimutelor asiatice, care blocheaza dezvoltarea virusilor lenti, printre care se afla si virusul HIV.

Gena numita TRIM5-CypA este un hibrid format din doua gene celulare existente TRIM5 si CypA. Combinatia creaza o singura proteina capabila sa blocheze infectia  produsa de virusul inrudit al HIV.
In mod surprinzator, este pentru a doua oara cand cercetatorii au indetificat o astfel de gena la maimute, cealalta gena hibrida fiind descoperita in 2004 la “maimuta de noapte”, in America de Sud.
TRIM5-CypA nu a fost descoperit la maimutele inrudite cu “macacul asiatic”, de asemenea, nici gena “maimutei de noapte” nu a fost gasita la vreo alta specie de maimute din America de Sud.
Cercetatorii au interpretat ca cele doua gene au aparut independent, una de la  “maimuta de noapte” si alta de la macacul asiatic.

Mai impresionant este faptul ca desi cele doua secvente ale proteinei mentionate in cele doua gene sunt asemanatoare la nivelul ADN-ului, este evident faptul ca activitatea moleculara a dus la formarea celor doua gene diferite.

 Sursa: sciencedaily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase