Prima pagină D:News

Marte a fost o planeta albastra

Redactia Descopera.ro | 03.21.2008 | ● Vizualizări: 85
Marte a fost o planeta albastra     Marte, Planeta, Albastra, Hawaii, Terra + zoom
Galerie foto (1)

Trecutul planetei Marte a fost, cu siguranta, unul “albastru”, au anuntat astazi cercetatorii americani de la Universitatea din Hawaii.

Acestia au descoperit peste 200 de depozite de sare, unele lungi de aproape 26 de kilometric, asemanatoare celor  produse pe Terra de evaporarea lacurilor sarate sau a marilor.
“ Nu putem inca estima daca Marte a fost acoperita de oceane intrucat depozitele par a fi separate unele de altele. De altfel, exista posibilitatea ca sarea sa fi provenit din eruptia unor izvoare subterane care, odata evaporate, ar fi putut lasa in urma o mare cantitate de minerale”, declara Mikki Osterloo, coordonatorul echipei de cercetatori.

Imaginile de pe suprafata Planetei Rosii au fost  prelevate in premiera prin intermediul telescopului THEMIS (Thermal Emission Imaging System) de la Universitatea din Arizona, care a folosit un sistem de fotografiere in infrarosu.
Cel mai important aspect este insa cel privitor la existenta vietii in apele de pe Marte. Faptul ca sarea conserva materia organica ar putea fi un prim pas catre descoperirea vietii pe acesta planeta. Pe Terra, bacterii descoperite in depozite de sare au fost readuse la viata, dupa ce “hibernasera” timp de milioane de ani.

NASA a demarat deja proiectul lansarii unei sonde spatiale care sa culeaga mostre din depozitele de sare martiana, cel mai tarziu, anul viitor. In prezent, oamenii de stiinta analizeaza potentialele locuri de aterizare ale robotului care va explora Planeta Rosie in 2009.

Sursa: nationalgeographic

Tag-uri: Marte | Planeta | Albastra | Hawaii | Terra