Home » D:News » Unul dintre cei mai mari ghetari din Antarctica a colapsat

Unul dintre cei mai mari ghetari din Antarctica a colapsat

Unul dintre cei mai mari ghetari din Antarctica a colapsat
Publicat: 27.03.2008
O suprafata de gheata din Antarctica, avand o marime de 7 ori mai mare decat cea a orasului Manhattan, s-a prabusit brusc, condamnand si alti ghetari invecinati la aceeasi soarta, in viitor.

Imaginile culese prin satelit arata, incepand cu data de 28 februarie, dezintegrarea a 414 kilometri patrati de gheata din vestul Antarcticii.
“Acesta este rezultatul incalzirii globale.”, sustine David Vaughan din cadrul British Antarctic Survey.
Deoarece cercetatorii au putut anticipa spargerea ghetarului cu ceva timp inainte datorita imaginilor culese prin satelit, o intreaga operatiune de monitorizare a fost organizata, cu scopul de a capta intregul proces al colapsului.

“Icebergurile se sparg in mod normal departe de apele reci, de aceea colapsurile ca acesta sunt foarte rare, desi in ultimele decade se intampla din ce in ce mai des”, declara Vaughan.
Suprafata desprinsa facea parte din ghetarul Wilkins, despre care se crede ca are o vechime de aproximativ 1500 de ani. Bucatile mari ramase sunt sustinute doar de un strat subtire de gheata. Cercetatorii care au prevazut spargerea ghetarului Wilkins au anuntat initial ca acest eveniment va avea loc peste 15 ani.

Sursa: Discovey

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase