Home » D:News » Armele preistorice – marturii ale unui trecut sangeros

Armele preistorice – marturii ale unui trecut sangeros

Armele preistorice – marturii ale unui trecut sangeros
Publicat: 01.04.2008
Noile descoperiri fac lumina asupra perioadei paleoliticului in vechea Europa si situeaza crearea arcului si a sagetilor cu 20 000 de ani mai devreme decat se credea initial.

Tehnologia si armele de razboi folosite azi isi au radacinile in inceputurile umanitatii.
Prima arma de lupta a omului primitiv a fost chiar corpul sau, adaptat in timp pentru a face fata unei lupte corp la corp intre vanat si vanator. Forma corpului uman a suferit mici modificari ale anatomiei, care i-au permis ulterior sa fie un vanator bun fata de stramosii sai datorita mobilitatii sporite, vitezei, rezistentei sau puterii de aruncare.

De aici pana la descoperirea uneltelor nu a fost decat un pas.
La Sibudu Cave, un sit arheologic aflat in Africa de Sud au fost descoperite unelte care dateaza de mai bine de 60 000 ani, printre acestea aflandu-se si un instrument ascutit asemanator unui ac, folosit cel mai probabil pentru piercing, un instrument slefuit in forma de spatula, folosit, se pare, la tabacirea pieilor de animale si varful unei sageti folosita la vanarea animalelor mici.
“Varful de sageata de la Sibudu este un varf neotravit, folosit de oamenii din Epoca de piatra si Epoca de fier.”, a declarat Lucinda Backwell, cercetator la Universitatea Witwatersrand din Johannesburg.
“Potrivit descoperirii, cel mai vechi set de arc cu sageata este datat in urma cu 60 000 ani.” 
Fabricarea uneltelor le permitea oamenilor sa vaneze in mai multa siguranta.

Raspunsurile nasc alte intebari. Cercetatorii se intreaba de ce i-a luat omului 100 000 ani sa inventeze arcul si sageata. De asemenea, momentul aparitiei altor instrumente de vanatoare se pierde in trecut. Descoperirea recenta a unui bumerang in Polonia, vechi de 30 000 de ani, a demonstrat, spre uimirea cercetatorilor, varietatea si complexitatea arsenalului de vanatoare.
Oamenii de stiinta spera sa rezolve acest puzzle in viitor. Un lucru este clar, insa. Dupa ce au fost inventate arcul si sagetile, acestea au devenit cea mai des utilizata arma timp de peste 100 000 ani.

 
Sursa: Discovery

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase