Home » D:News » Pestii viitorului se vor prinde singuri

Pestii viitorului se vor prinde singuri

Pestii viitorului se vor prinde singuri
Publicat: 03.04.2008
Chiar daca pare o idee rupta dintr-un roman science-fiction, pestii care se vor prinde singuri reprezinta un proiect pe cale de realizare al Laboratorului de Biologie Marina din Statele Unite ale Americii.

Sistemul este unul destul de simplu in acceptiunea oamenilor de stiinta si prevede formarea unor reflexe conditionate la pestii de crescatorie astfel incat, odata eliberati in ocean, acestia sa se intoarca in momentul in care aud un semnal sonor ce coincide cu hranirea lor.

„Poate suna nebunesc, dar este real”, declara Simon Miner, unul dintre cercetatorii implicati in acest studiu, cel care primit suma de 270.000 de dolari pentru continuarea proiectului din partea Administratie Nationale a Oceanelor si Atmosferei.

Miner considera ca finalizarea unui asemenea studiu poate duce la scaderea radicala a costurilor pe care le suporta crescatoriile de peste cu hranirea acestora. Pestii eliberati in ocean se vor hrani natural si vor putea fi chemati in fiecare zi. Singura problema a oamenilor de stiinta o reprezinta numarul pestilor care vor supravietui atacurilor pradatorilor marini si cati dintre acestia vor reactiona la semnalele acustice.

Proiectul nu reprezinta o noutate, cercetatorii din deceniile trecute reusind sa creeze reflexe conditionate la pesti, asemanatoare cu experimentele pe caini ale savantului rus Ivan Pavlov. Totodata, in Japonia, crescatorii de pesti au reusit, prin emiterea unor semnale sonore, sa indrume pestii catre zonele traditionale de pescuit. Nimeni insa nu a incercat pana acum sa elibereze un peste si sa il determine pe acesta sa se intoarca in plasele pescarilor.

Simon Miner a demarat proiectul inca de vara trecuta. Acesta incearca supravegherea pestilor in apele oceanice si testeaza reactiile acestora la semnalele acustice.

„Sunetele sunt emise circa 20 de secunde, de trei ori pe zi. Incercam astfel sa atragem pestii printr-o mica deschizatura artificiala in care se afla hrana. Odata dresati, acestia vor putea fi comandati numai printr-o simpla apasare de buton”, anunta Miner.

Acesta ramane insa sceptic. „Probabil ca exista 18.000 de motive ca totul sa mearga prost si unul singur ca lucrurile sa iasa asa cum ne dorim. Succesul nostru ar insemna insa o reducere de cel putin 10 ori a sumelor de bani cheltuite de crescatoriilor de peste”.

Sursa: Discovery

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase