Home » D:News » Sezonul ciclonic din 2008 va fi cu 160% mai activ decat precedentul

Sezonul ciclonic din 2008 va fi cu 160% mai activ decat precedentul

Sezonul ciclonic din 2008 va fi cu 160% mai activ decat precedentul
Publicat: 10.04.2008
Sezonul ciclonic in Oceanul Atlantic va fi mai activ in 2008 decat limita normala, se arata intr-un raport emis de centrul de meteorologie din cadrul Universitatii din Colorado.

"Tendintele oceanice si atmosferice actuale indica probabilitatea unui sezon ciclonic mai activ in bazinul atlantic", a declarat William Gray, responsabil cu serviciile de meteorologie si specialist in evolutia cicloanelor in cadrul Universitatii din Colorado.

"Ne asteptam la un sezon ciclonic foarte activ anul acesta dar, poate,  mai putin intens decat cel din 2004 si 2005", a subliniat acesta. Uraganul Katrina, care a devastat New Orleans in 2005, a fost insotit de rafale de vant cu viteza de 240 km pe ora, fiind unul dintre cele mai devastatoare cicloane care au lovit vreodata Statele Unite.
Potrivit meteorologilor, sezonul ciclonic din 2008 va fi cu 160 la suta mai activ decat precedentul, dar nu poate fi comparat cu procentul de 275 la suta inregistrat in 2005.

Meteorologii de la Universitatea din Colorado estimeaza formarea a 15 furtuni tropicale in Atlantic in perioada 1 iunie – 30 noiembrie 2008, dintre care opt ar trebui sa devina cicloane. Potrivit specialistilor, doar patru dintre cele opt s-ar putea transforma in cicloane majore de categoria trei, patru sau cinci pe scara Saffir-Simpson, cu forta vantului de cel putin 178 kilometri pe ora. Katrina a fost un ciclon de categoria cinci.
 
"Potrivit ultimei noastre prognoze, probabilitatea unui ciclon de proportii, care sa loveasca in 2008 coasta de est a Statelor Unite, este de 69 la suta, comparativa valorilor medii de 52 de procente care se inregistrau in secolul XX", a precizat Phil Klotzbach, cercetator in cadrul Centrului de Prognozare a Cicloanelor din Universitatea din Colorado.

Sursa:Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase