Home » D:News » Numarul pestilor din mari si oceane s-a redus cu 75%

Numarul pestilor din mari si oceane s-a redus cu 75%

Numarul pestilor din mari si oceane s-a redus cu 75%
Publicat: 11.04.2008
Viitorul alimentatiei la nivel mondial va fi grav afectat datorita pescuitului excesiv, a schimbarilor climatice si a poluarii care produc distrugeri majore in marile si oceanele Terrei, se anunta intr-un studio realizat de catre cercetatorii de la World Ocean Observatory.

„Doua treimi din suprafata planetei sunt acoperite de apa, suprafata din care se extrag cel putin 20% din proteinele existente in alimentatie, dar peste 75% din stocurile de peste sunt exploatate sau au fost deja distruse”, subliniaza Peter Neill, unul dintre autorii raportului.

In prezent, distrugerea ecosistemul marin reprezinta una dintre cele mai importante subiecte din agenda de lucru a cercetatorilor din toata lumea.

„Anual se pescuiesc circa 100 de milioane de tone metrice de peste, Singura noastra speranta de a salva ceva este de a conserva si reface stocurile de peste”, mentioneaza Neill, adaugand faptul ca acvacultura poate reprezenta o solutie pe termen scurt.

Lumea deja constientizeaza efectele distrugerilor marine. Multe dintre pescariile din Atlanticul de Nord au dat faliment inca din 1990, heringii din Islanda si Chile au disparut, la fel ca si sardinele din California. Insa 64% dintre apele oceanice sunt in afara jurisdictiilor nationale, ceea ce face cu atat mai dificil de atins consensul privind stoparea pescuitului ilegal.

Speciile acvatice sunt amenintate insa si de incalzirea globala.

„Speciile afectate de schimbarile de clima migreaza catre zone neobisnuite pentru habitatul lor traditional. Acest lucru ingreuneaza munca specialistilor care incearca sa tina sub control distributia pestilor si migratia lor”, anunta si Ellik Adler de la Departamentul de Mediu al Natiunilor Unite.

Sursa:AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase