Home » D:News » China isi va pune in functiune propria statiune de cercetari in Antarctica

China isi va pune in functiune propria statiune de cercetari in Antarctica

China isi va pune in functiune propria statiune de cercetari in Antarctica
Publicat: 22.04.2008
La inceputul anului 2009, China va inaugura noua statie de cercetari antarctice, utilata cu cele mai avansate dispozitive meteorologice si capacitati electronice crescute de monitorizare ale continentului alb.

Profesorul Sun Bo, seful echipei chineze de explorari si investigari antarctice declara ca noua statie de cercetari va fi cea mai mare constructie umana de pe continental Antarctic. Edificiul va fi construit la o inaltime de 4 093 metri pe Dome A, cel mai inalt munte din Antarctica. Statia va fi data in folosinta in Ianuarie 2009, dupa dea de-a 24 expeditie chineza in Antarctica, continua profesorul Sun. Scopul principal ala statiei este acela de a cerceta in viitorul apropriat calota de gheata din cele mai izolate zone ale Antarcticii, unele mostre de gheata vechi de peste 1,2 milioane ani fiind deja extrase de pe varful Dome A.

Unele zone din continental alb sunt subiect de dispute intre Chile, Argentina si Marea Britanie, motivul fiind legat de zacamintele de minereuri din Antarctica. In prezent nici un stat nu detine in proprietate Antartica, acest continent este sub jurisdictia tratatului din anul 1959 care stipuleaza ca Antarcica este proprietate comuna a planetei, fiecare stat al lumii avand drepturi egale in a studia si cerceta continentul alb. Acest tratat interzice de asemena exploatarea Antarcticii in scopuri comerciale.

Sursa Reuters

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase