Home » D:News » UE intentioneaza sa isi deschida propriile ambasade

UE intentioneaza sa isi deschida propriile ambasade

UE intentioneaza sa isi deschida propriile ambasade
Publicat: 06.05.2008
UE isi va deschide propriile ambasade, conform unui proiect de care criticii se tem ca reprezinta o "preluare a puterii" de catre oficialii de la Bruxelles, in incercarea de a institui un superstat federal, relateaza publicatia britanica Daily Telegraph in editia electronica.

Conform acestui plan secret, "ambasadele Uniunii" au fost luate serios in discutie pentru prima data, urmand sa fie conduse de un nou serviciu diplomatic creat in baza Tratatului de la Lisabona.
Potrivit unui document al Bruxelles-ului, se infiinteaza "Serviciul European pentru Actiuni Externe" (EEAS) propus in baza noului Tratat european. Discutiile pe marginea acestuia au ramas insa secrete pana in prezent. Potrivit documentelor de la Bruxelles, peste 160 de birouri UE din lume, inclusiv in statele membre, vor deveni ambasade si vor rivaliza cu serviciile diplomatice infiintate. O alta propunere, la fel de controversata, prevede ca ambasadorii UE sa se subordoneze Parlamentului European. "Parlamentul ar trebui sa aiba ca obiectiv audierea reprezentantilor speciali si ambasadorilor conform procedurilor Congresului american", se arata in document. Proiectul a starnit polemici intre diplomatii nationalisti.
"EEAS va trebui sa fie legat in mod special de CE" se arata in acelasi document, iar numarul oficialilor va fi, in ianuarie, de 2.500 – 3.000, cu posibilitatea de a creste pâna la 7.000 sau chiar 20.000, potrivit unor opinii diferite.

Sursa:Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase