Home » D:News » O acvila desfigurata de vanatori primeste un cioc artificial

O acvila desfigurata de vanatori primeste un cioc artificial

O acvila desfigurata de vanatori primeste un cioc artificial
Publicat: 07.05.2008
A fost denumita Beauty de catre salvatorii sai, cu toate ca la prima vedere nu pare a avea multe in comun cu acest nume. O mare parte din ciocul acestei acvile cu cap alb a fost distrus acum cativa ani de un glont de calibru mic tras de un vanator, lasand pasarea mutilata si implicit in imposibilitatea de a se hrani. O echipa de voluntari de la Cantwall’s Birds of prey Northern Ranch din Idaho, va depune toate eforturile pentru a salva acvila.

Situatia actuala in care se afla Beauty este in acelasi timp incredibila si terifianta, deoarece aceasta pasare nu se poate hrani, nu poate bea apa, nu isi poate curata penele si are probleme de respiratie.
„Am gasit-o pe Beauty in anul 2005 cand incerca fara succes sa se hraneasca la o groapa de gunoi din apropierea orasului Anchorage, Alaska. De atunci o hranim artificial si cautam cea mai potrivita solutie pentru a-i reconstrui un cioc artificial care sa nu fie respins de organism si sa semene cat mai bine cu originalul”, declara Jane Fink Cantwell, medic veterinar la centrul de recuperare al pasarilor rapitoare din Idaho.

In anul 2007, Nate Calvin, un expert in proteze biotehnologice de ultima generatie a aflat despre situatia lui Beauty si alaturi de o echipa formata din dentisti, medici veterinari si ornitologi, conduce un proiect destinat realizarii unui cioc artificial pentru acvila. Ciocul va fi realizat dintr-un material experimental alcatuit din compozit de Nylon si rasini vegetale si va fi atasat cu ajutorul unui clei medical. Mulaje ale resturilor de cioc ramase vor fi scanate pe computer astfel incat ciocul bionic sa fie realizat cat mai precis.
Noul cioc artificial nu va fi atat de solid, astfel incat sa-i permita lui Beauty sa sfasie pestii, principala hrana a acestei specii de acvile, dar va permite pasarii sa bea apa, sa-si curete penajul, sa respire fara probleme si sa poata inghiti bucatile de carne oferite de oameni.

Sursa: Discovery Channel

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase