Home » D:News » Cada romana din secolul al doilea, descoperita la un anticar spaniol

Cada romana din secolul al doilea, descoperita la un anticar spaniol

Cada romana din secolul al doilea, descoperita la un anticar spaniol
Publicat: 08.05.2008
O cada de baie din marmura, datand din secolul al II-lea, din epoca imparatului Hadrian, furata la Roma in 2005, a fost descoperita din intamplare la un anticar din Barcelona, Spania, potrivit politiei spaniole.

Piesa impozanta cu forma ovala, cu basoreliefuri cu lei si figuri umane, era depozitata de mai multe luni la acest anticar cand a fost identificata, din intamplare, de carabinierii italieni specializati in traficul de obiecte de arta, care se gaseau la Barcelona cu un alt scop.  Anticarul catalan, care a cumparat cada de baie in 2005, pentru suma de 3.000 de euro, de la un alt comerciant, a scos-o la vanzare pentru 6.000 de euro, crezand ca este vorba de o copie moderna a unei antichitati. Insa cada de baie, care cantareste o jumatate de tona, este o piesa autentica evaluata la suma de 300.000 de euro, care a fost furata in 2005 din gradina unei vile romane.
In lume mai exista o singura piesa identica cu aceasta cada, expusa la Muzeul Vaticanului. Politistii cred ca piesa romana a ajuns in Spania pe mare, ascunsa intr-un container.
Cada a fost restituita marti autoritatilor italiene.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase