Home » D:News » Vechiul Mexic, explorat cu ajutorul satelitilor

Vechiul Mexic, explorat cu ajutorul satelitilor

Vechiul Mexic, explorat cu ajutorul satelitilor
Publicat: 14.05.2008
Imagini obtinute cu ajutorul unui satelit NASA ii vor ajuta pe arheologi sa patrunda in misterele trecutului mexican. Cu ajutorul unei noi aplicatii arheologice, informatiile multi si hiperspectrale vor contribui la crearea celei mai detaliate si precise harti ale regiunii Oaxaca, unde populatia zapoteca a creat prima societate urbana din Mexic.

“Daca intrebati pe cineva la intamplare despre arheologia mexicana, veti auzi mentionata cultura azteca sau maiasa, insa aproape niciodata nu se pomeneste despre cea zapoteca. Acestia au avut primul sistem de scriere, primul stat, primele orase si au ocupat un teritoriu foarte intins, timp de aproape 1000 de ani, din 250 i.Cr. pana in 750 d.Cr.”, afirma Bill Middleton, profesor al Departamentului de sociologie si antropologie al Institutului Rochester pentru Tehnologie.

Arheologii sunt interesati de diversele aspecte ale societatii care au intervenit pe parcurs, cum ar fi stratificarea sociala sau dezvoltarea si intensificarea agriculturii si economiei.
Middleton va studia modul in care mediul si economia din Oaxaca s-au schimbat pe masura ce statul zapotec se dezvolta, pana la colapsul care a dus la divizarea unui stat puternic in orase-state. Fondurile alocate de catre NASA si National Geographic vor fi distribuite catre cercetarea modului in care climatul si vegetatia s-au modificat de-a lungul timpului.

Tehnologia se bazeaza pe reflexia luminii, care va diferentia materialele aflate pe pamant. Obiectele pot parea la fel in lumina vizibila, insa supuse unui alt tip de lumina, acestea au proprietati reflexive diferite.

“Cand aduni toate informatiile intr-o poza, incepi sa vezi lucrurile intr-un nou mod si esti capabil sa faci distinctii intre obiecte care pana atunci iti pareau la fel”, sustine Middleton.
Satelitul, care acopera mai mult de 30 000 de kilometri patrati, va ajuta arheologii sa identifice tipuri diferite de plante, ecosisteme sau resurse minerale din jurul unor anumite situri.

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase