Home » D:News » Betia adancurilor sta la baza evolutiei balenelor

Betia adancurilor sta la baza evolutiei balenelor

Betia adancurilor sta la baza evolutiei balenelor
Publicat: 15.05.2008
Unul dintre cele mai vaste studii demarcate pana in prezent asupra balenelor a evidentiat ca, practic, toate balenele moderne au dezvoltat metode sigure pentru a evita asa numita “betie a adancurilor” o situatie fatala in care nitrogenul din sange si tesuturi se dilata dupa o decongestionare foarte rapida datorata decompresiei, declara oceanologii din cadrul Australia’s Museum din orasul Victoria.

Brian Beatty un reputat specialist al vietii cetaceelor  explica acest fenomen: “ Vasele sangvine ale balenelor prezinta pereti foarte supli si netezi in acelasi timp, fapt ce duce la stoparea formarii de bule de gaz, similar oarecum cu fenomenul ce duce la formarea mai multor bule de gaz intr-un pahar de plastic cu bere decat intr-un pahar de sticla”. Impreuna cu specialistul Bruce Rotschild, profesorul Beatty a analizat vertebrele a 331 balene actuale si 996 vertebre de balene preistorice din cadrul colectiilor tuturor muzeelor si universitatilor din Statele Unite. Vertebrele in cauza au fost scanate cu raze X si studiate cu fluoroscopul, un process prin care s-a studiat efectul Betiei Adancurilor asupra oaselor.

Beatty explica situatia in care schimbarile de presiune acvatica duc la momente in care o particular de gaz sau chiar grasime formeaza o embolie intr-un vas de sange, care poate exploda lasand o urma pe oase. Studiul a revelat ca grupa balenelor cu dinti care include orcile si  casalotii, alaturi de grupa delfinilor a suferit acum circa 32 milioane ani de embolie, in timp ce grupa balenelor cu fanoane a fost afectata in mod similar de embolii acum 22 milioane ani. In tot acest timp cetaceele s-au adaptat perfect la aceasta afectiune. In prezent unele dintre ele, cum este casalotul spre exemplu, se pot scufunda la mai mult de 3 000 de metri de unde pot reveni fara nici o problema in apele de suprafata.

Sursa: Discovery News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase