Home » D:News » Declararea ursilor polari drept specie amenintata naste controverse

Declararea ursilor polari drept specie amenintata naste controverse

Declararea ursilor polari drept specie amenintata naste controverse
Publicat: 15.05.2008
Guvernul Statelor Unite a decis sa includa ursii polari pe lista animalelor amenintate datorita efectelor incalzirii globale din ultimele decenii, anunta publicatia online CBC News. Decizia a declansat un val de bucurie in randul organizatiilor ecologiste din intreaga lume dar si proteste vehemente din partea vanatorilor si a industriasilor din nordul Canadei.

Anuntul a fost facut ieri la Washington de catre secretarul de stat Dirk Kempthorne, cel care a mentionat ca hotararea a fost luata in urma studiilor care arata ca, urmand tendintele climei actuale, peste 30% dintre gheturile arctice se vor topi pana la mijlocul secolului. Specialistii considera totodata ca doua treimi dintre ursii polari ar putea disparea in urmatorii 45 de ani datorita reducerii habitatului. Expertii considera ca, la ora actuala, in lume exista maxim 25.000 de ursi polari, dar ca numarul acesta scade simtitor de la an la an.

Peter Ewin, director al organizatiei World Wildlife Fund Canada, a salutat decizia colegilor americani lansand totodata ideea ca agentii federali americani sa interzica orice activitate care ar pune in pericol viata ursilor, incluzand aici, pe langa vanatoare, si comertul naval, poluarea si extractiile de petrol si gaze naturale.

Discrepantele intre cele doua parti au survenit in momentul in care Dirk Kempthorne a refuzat sa includa pe lista amenintarilor exploatarile de petrol si gaze naturale din nordul continentului american. “Conform organizatiei Fish and Wildlife Service, niciun urs polar nu a fost ucis in urma intalnirii cu muncitorii de la platformele petroliere”, a subliniat acesta.

Solutia de mijloc pare sa vine de la partea canadiana care, prin persoana lui John Bird, ministrul mediului, a anuntat ca, desi situatia ursilor polari se afla in atentia autoritatilor inca din 1991, Canada ii va include pe acestia pe lista speciilor amenintate cu o singura mentiune, aceea ca restrictiile se vor aplica doar la anumite sub-populatii de ursi, in functie de zona in care se afla acestia.

Sursa:CBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase