Home » D:News » Misterul coastelor balenei pitice

Misterul coastelor balenei pitice

Misterul coastelor balenei pitice
Publicat: 16.05.2008
In timp ce disecau si analizau cadavrul unei balene pitice, cercetatorii de la Muzeul de Stiinte Naturale Te Papa din Noua Zeelanda, au descoperit ca acest cetaceu prezinta coaste diferite de cele ale altor balene, de fapt singurul mamifer cu coaste asemanatoare este o specie de furnicar.

Pozitia si forma coastelor sugereaza faptul ca aceasta specie de balena este mult mai rigida in mediul acvatic decat se credea in prezent, deplasandu-se mai mult ca o torpila in viteza decat ca un peste care se foloseste de miscari ondulatorii.
“Echipa intenationala care a realizat disectia si a studiat organismul balenei pitice a descoperit astfel de ce coastele balenei au o forma aplatizata accentuate si se suprapun unele peste celelalte” declara intr-un comunicat Jane Keig, purtatorul de cuvant al muzeului Te Papa. “In mod normal la vertebrate exista o portiune de muschi intercostal, pentru a respira si a-si regla presiunea din plamani in timpul scufundarii si a revenirii la suprafata. Celelalte specii de balena extind capacitatea cavitatii toracice cu ajutorul acestui muschi. Balena pitica nu are aceasta adaptare, ea fiind un cetaceu care inoata in apele de mica adancime, in schimb coastele sale suprapuse formeaza un ansamblu rigid care-i permite acesteia sa innoate cu viteza atunci cand este atacata de pradatori” afirma Sentiel Rommel, un expert in oceanografie, membru al echipei de specialisti care au facut disectia. “Nu stim exact cauza mortii acestui exemplar tanar de balena pitica, este posibil sa fie vorba de o infectie bacteriana dar nu putem fi siguri deoarece, echipa noastra a realizat o necropsie nu o autopsie “ declara in incheiere Jane Keig.

Sursa: Discovery

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase